Українським бізнесменам дозволили виїжджати за кордон: які умови

Зміни набудуть чинності з 1 вересня
Головне
Українським бізнесменам дозволили виїжджати за кордон: які умови
Туризм Фото: Alexandr Podvalny з Pexels
19 Серпня 2022, 18:00
читать на русском

Український уряд змінив обмеження щодо виїзду за кордон під час війни. Буде запущено проєкт єВідрядження.

Передбачається, що українські підприємці матимуть можливість здійснювати короткострокові відрядження за кордон з 1 вересня.

Про це повідомила перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, з 1 вересня 2022 року буде дозволено виїзд за кордон на строк до 7 днів не більше десяти працівників експортоорієнтованих компаній, у яких середня заробітна плата становить не менше 20 тис. грн та відсутня заборгованість із податків та зборів перед бюджетом.

Великий запит експортоорієнтованого бізнесу мати можливість виїжджати за кордон, і ми сьогодні на Кабміні прийняли рішення про те, що з 1 вересня бізнес, який платить офіційно заробітну плату, не має заборгованості з податків та зборів перед бюджетом, у якого середня зарплата не менше 20 тис. грн, то 10% штатної чисельності, але не більше 10 людей матимуть змогу виїжджати строком до семи днів за заявкою роботодавця, - сказала вона.

Свириденко додала, що процес отримання дозволу відбуватиметься на порталі "Дія".

На думку міністерки, представники бізнесу таким чином отримали змогу брати участь у міжнародних заходах, підписувати ділові контракти.

Як повідомили у Мінцифрі, послугою єВідрядження зможуть скористатися ФОПи і юридичні особи приватної форми власності. Для цього їм потрібно відповідати чітко визначеним критеріям:

  • своєчасно подати податкову звітність;
  • не мати заборгованості зі сплати ЄСВ;
  • виплачувати середню заробітну плату по юридичній особі чи ФОПу не менше 20 тис грн.

Попередньо підприємець вноситиме 200 тис. грн застави на власний ескроу рахунок в Ощадбанку. Ці гроші йому повернуть після того, як особа, що була у відрядженні, повернеться до України.

В разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а вже діючі будуть скасовані.

Раніше в Державній прикордонній службі розповіли, чи мають право на виїзд з України під час війни чоловіки, дружини яких служать в ЗСУ.

1