УПЦ МП до завтра має звільнити приміщення Києво-Печерської лаври - Мінкульт

УПЦ МП черговий раз назвало цю вимогу незаконною
Головне
УПЦ МП до завтра має звільнити приміщення Києво-Печерської лаври - Мінкульт
Києво-Печерська лавра
7 Червня 2023, 11:47
читать на русском

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила свою роботу з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври. Комісія перевірила та повертає в користування держави 79 об’єктів. Відтепер протягом трьох робочих днів Українська православна церква Московського патріархату повинна звільнити приміщення лаври.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

За його словами, 5 червня, комісія МКІП з приймання-передачі державного майна лаври завершила свою роботу та підписала з Національним заповідником "Києво-Печерська лавра" акт, яким підтвердила передачу державного майна в користування заповіднику.

Міністр повідомив, що заповідник скерував УПЦ МП вимогу негайно звільнити його майно, на що церква має три робочі дні.

"Тепер, після того, як Заповідник направив вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення Заповіднику його майна, остання має протягом трьох робочих днів з дня їх отримання це зробити. У випадку відмови — буде суд для прийняття відповідного рішення щодо усунення перешкод Заповіднику у користуванні майном", — написав Ткаченко.

За його словами, представники монастиря УПЦ МП відмовилися через канцелярію прийняти акт приймання-передачі державного майна. Заповідник відправив усі документи поштою та в електронному форматі.

В Українській православній церкві (Московського патріархату) назвали незаконною і безпідставною вимогу до них впродовж трьох днів звільнити приміщення Києво-Печерську лавру і передати майно Національному заповіднику.

"Дана вимога є незаконною і безпідставною, як і одностороннє розірвання договору, та не підлягає виконанню, оскільки на сьогодні справа розглядається в судовому порядку і будь-які дії щодо позбавлення права користування УПЦ Лаврою є незаконними", – заявили в юридичному відділі УПЦ (МП).

Там зауважили також, що монастир не підписував акт приймання-передачі, "та відповідно не передавав майно", яким користується, згідно з договором, "який є чинним" і не отримував висновку комісії МКІП з приймання-передачі державного майна Лаври.

"Також монастир не отримував Акт про результати перевірки, яким начебто встановлені порушення умов Договору користування майном, не отримував документів, на підставі яких зроблено даний висновок. Вказаний Акт монастир неодноразово намагався отримати, однак у відповідь були повідомлення, що запитувана інформація має гриф обмеження доступу "Для службового користування" і тому не може бути надана", – йдеться в заяві.

Нагадаємо, представники церкви повинні були остаточно залишити територію лаври ще 29 березня, однак не зробили цього і досі. Вже кілька днів поспіль до заповідника приходять віряни, які виступають на підтримку московських священник та не пускають комісію Мінкульту на територію.

1 квітня СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та виправдання збройної агресії РФ. Того ж дня Павлу обрали запобіжний захід – його відправили під домашній арешт на 60 діб із зобов’язанням носити електронний браслет.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також

1