Уряд має "план Б", якщо пауза з наданням траншу МВФ затягнеться - прем'єр

Прем'єр-міністр звинуватив КСУ у затримці надання кредиту Україні
Важливо
Уряд має "план Б", якщо пауза з наданням траншу МВФ затягнеться - прем'єр
МВФ (Фото: shutterstock)
3 Грудня 2020, 15:34
читать на русском

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, у чому причина сповільнення переговорного процесу з МВФ щодо надання нашій країні чергового кредиту.

За його словами, на це вплинуло, у тому числі й скандальне рішення Конституційного суду щодо покарання за неправдиве декларування, і зміна керівника Нацбанку.

 У нас, згідно з меморандумом з МВФ, є 10 структурних маяків: чотири з них ми вже виконали, шість перебувають, з випередженням термінів, на стадії виконання. До них у чиновників фонду питань немає. Україна продовжує співпрацю з МВФ. У нас є взаєморозуміння, і ми швидко зближуємо позиції, - сказав глава уряду в інтерв'ю виданню "Кореспондент".

Читайте також

За його словами, оновне занепокоєння у МВФ викликала зміна керівника Нацбанку і спровокована рішенням Конституційного суду антикорупційна криза.

Рішення КС збентежило і послів країн G7, і МВФ. Питання з КС поки залишається на порядку денному і його треба вирішувати на законодавчому рівні. Всі гілки влади консолідовано працюють над вирішенням цього питання, - зазначив Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Прем'єр-міністр запевнив, що у Кабміні є "план Б" на випадок, якщо пауза з наданням траншів кредиту МВФ затягнеться.

План Б є завжди. Ми сподіваємося на оприлюднення дати приїзду місії фонду вже в цьому році. Поточна ситуація в принципі дозволяє пережити паузу: 85% платежів казначейства здійснюються без затримок (до двох днів з моменту подачі заявки), 15% - виконуються із затримкою до п'яти днів. Бюджет 2020 року виконано, - сказав він.

Читайте також

Нагадаємо, що радник керівника Офісу президента України Андрія Єрмака Тимофій Милованов повідомив, що Україна не встигає отримати транш від Міжнародного валютного фонду у 2020 році. За його словами, це нереально встигнути.

Міністерство фінансів запевняє, що успішно завершило переговори з МВФ стосовно основних параметрів проєкту держбюджету на 2021 рік.

Міністр фінансів України Сергій Марченко припускає, що домовитись із Міжнародним валютним фондом про транш вийде ще у 2020 році, однак кошти Україна зможе отримати вже наступного року.

Читайте також наш матеріал: Скандальна заява заступника Єрмака може зірвати транш МВФ: подробиці