Уряд підписав меморандум про сталі тарифи на тепло і гарячу воду

За словами Шмигаля, це один із кроків розв'язання тарифного питання
Головне
Уряд підписав меморандум про сталі тарифи на тепло і гарячу воду
Опалення (фото: УНІАН)
9 Лютого 2021, 12:35
читать на русском

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що тарифи на тепло та гарячу воду не будуть підвищувати до кінця опалювального сезону.

Про це він повідомив у Telegram.

Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) наголосив, що сьогодні, 8 лютого, уряд досягнув угоди з місцевою владою щодо тарифів на тепло та гарячу воду. А офіційно це закріпили в меморандумі.

За його словами, це один із восьми кроків уряду щодо розв'язання тарифного питання.

І це правильна позиція, яка показує, що пріоритет влади — і центральної, і місцевої — це захист добробуту українців, - написав прем'єр.

Нагадаємо, 1 лютого Кабінет міністрів дозволив державне регулювання ціни на електроенергію в Україні і вніс її до переліку соціально значущих товарів. Раніше за електроенергію уряд вніс до списку соціально значущих товарів природний газ, щоб знизити ціни і мати можливість регулювати тарифи на газ для населення.

18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. 19 січня регулятор знизив граничний тариф на розподіл газу та встановив його на рівні 1,79 грн за кубометр.

Читайте також

Крім того, президент Володимир Зеленський на нараді з міськими головами та керівництвом НАК "Нафтогаз України" домовився, що на місцях тарифи на тепло та гарячу воду не зростуть до кінця опалювального сезону.

Також він нагадав, що уряд спростив доступ до субсидій, і більшість громадян може отримати їх одразу після заявки. На субсидії Кабінет міністрів має виділити необхідні кошти.

Своєю чергою Кабінет міністрів ухвалив рішення, що штрафи та пеня за невчасно сплачені газ або тепло за січень нараховуватися не будуть. Прем’єр-міністр Шмигаль також повідомив, що в уряді очікують результатів розслідування Антимонопольного комітету й встановлення чесних прозорих правил на ринку газу.

Також Шмигаль повідомив, що Україна перейшла до відкритих ринків електроенергії та газу, коли ціна на продукт, зокрема для населення, формується на ринку. За його словами, уряд почав реалізацію кроків, необхідних для того, щоб ці ринки електроенергії та газу почали працювати правильно й зручно для людей.

Водночас як зауважив прем’єр, уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради ініціюватиме ухвалення законопроєкту про можливість передачі газорозподільчих мереж органам місцевого самоврядування. За його словами це забезпечить справедливість формування ціни на розподіл.

1