Уряд визначив пріоритетних споживачів електроенергії цієї зими

Чотири категорії споживачів першочергово отримуватимуть світло цієї зими
Головне
Уряд визначив пріоритетних споживачів електроенергії цієї зими
Денис Шмигаль
10 Грудня 2022, 11:11
читать на русском

Держава й уряд систематизують процес щодо того, хто насамперед отримує електроенергію.

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, зараз ситуація в енергосистемі контрольована, але все ще зберігається значний дефіцит електричної енергії.

"Пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції в країні. Різною мірою пошкоджено 40% об'єктів високовольтної мережі. Тому у більшості регіонів обмеження електропостачання все ще значні. Це необхідний захід для утримання збалансованої роботи нашої енергосистеми... Будемо відверто казати, що цієї зими ми постійно будемо жити в умовах обмеження споживання електроенергії, тому держава і уряд систематизують процес щодо того, хто отримає електроенергію в першу чергу", - сказав він.

Також Шмигаль дав доручення міністру енергетики розробити та подати на розгляд уряду чіткі пріоритети включення електропостачання.

За його словами, перший пріоритет — це критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні. Другий пріоритет — це об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави. Принцип "все для фронту" залишається абсолютно незмінним. Третій пріоритет — це бізнес, який виготовляє критично важливі товари і продукти, наприклад, хлібопекарні та молокозаводи. Четвертий пріоритет — житловий сектор.

"Тільки після включення цих чотирьох зазначених груп має постачатись електроенергія на інші об’єкти. Це справедливий підхід, який дозволить нашій країні вистояти цієї зими", - сказав він.

Крім цього, прем'єр зазначив, що Міністерство енергетики разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольним комітетом та місцевою владою мають розробити механізм реагування на звернення громадян та бізнесу з приводу порушення черговості та пріоритетності включення споживачів.

За його словами, зараз розробляються рекомендації про часткове або повне переведення роботи промислових підприємств на нічні зміни.

Читайте також

1