Уряд занижує коронавірусну статистику - ексзаступник голови МОЗ

Відомості лабораторних досліджень вносять у базу даних із майже місячним запізненням
Головне
Уряд занижує коронавірусну статистику - ексзаступник голови МОЗ
Коронавірус, лікарі (фото: УНІАН)
23 Листопада 2020, 17:08
читать на русском

Колишній заступник міністра охорони здоров`я Олександр Лінчевський назвав статистику з коронавірусу абсолютно спотвореною.

Про це колишній чиновник розповів в ефірі телеканалу "Апостроф".

Я не хочу здаватися хейтером влади або критикувати наступників, але тут інакше не виходить. Реальність є сумною, бо ми не знаємо реальних цифр. Ті цифри, які озвучує уряд, не відповідають дійсності з низки причин. Це ведення статистики, збір інформації, затримок, неточностей. Якщо в якійсь області черга з необроблених тестів на коронавірус є більшою за потужності лабораторій, коли аналіз робиться тиждень, то про яку статистику йдеться? Тоді, коли результати вносяться в систему з відставанням на тиждень, два, місяць. Пацієнти, які захворіли в жовтні, тільки тепер внесені в базу даних. Тому ця статистика є повністю спотвореною, - пояснив Лінчевський.

Ексзаступник міністра також вважає, що аналогічною є ситуація з місцями в лікарнях та статистикою смертності:

Оголошення того, що відкриті десь якісь ліжка, підготовлені місця для приймання пацієнтів із COVID-19, нічого не означає. Мають значення точки, де є кисень, киснева апаратура і персонал, який вміє цим користуватися. Тільки тоді цифри мають значення. А ці цифри дуже сумні, і уряд їх не знає чи не озвучує, - наголосив Лінчевський.

Читайте також

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що в Україні можуть збільшити кількість ліжок для інфікованих коронавірусом до 90 тисяч.

Станом на ранок 23 листопада в лікарнях з діагнозом COVID-19 або підозрою на нього перебувають 27 792 пацієнти. Забезпечені киснем, за словами міністра, 25 996 ліжок.

1