В Англії випустили нову банкноту на честь відомого математика Тюрінга

На банкноті зображені формули, які заклали основи сучасного програмування
В Англії випустили нову банкноту на честь відомого математика Тюрінга
Нова банкнота на честь Алана Тюрінга (Фото: Reuters)
26 Березня 2021, 01:00
читать на русском

Банк Англії представив нову 50-фунтову банкноту із зображенням математика і криптографа Алана Тюрінга, чиї роботи сприяли перемозі Британії у Другій світовій війні.

Про це повідомили Reuters та BBC.

Це був провідний математик і передовий дослідник у комп’ютерній науці. Він був також геєм, внаслідок чого зазнав жахливого ставлення. Розмістивши його зображення на 50-фунтовій банкноті, ми вшановуємо його здобутки та цінності, які символізує його постать, - зазначив керівник Банку Англії Ендрю Бейлі.

Банкноту введуть в обіг з 23 червня - на день народження Тюрінга.

Окрім портрета Тюрінга, на банкноті зображені формули з його праці 1936 року, які заклали основи сучасної комп’ютерної науки, а також креслення для приладів, які використовували для розшифрування коду німецької шифрувальної машини "Енігма".

Під портретом розміщена цитата вченого про майбутнє "розумних машин": "Це лише передвісники того, що чекає нас у майбутньому, лише тінь того, що відбудеться далі".

Читайте також

Як відомо, після війни доля Тюрінга склалася трагічно - у 1952 році його засудили за гомосексуалізм, що до 1967 році у Британії вважалося злочином. Внаслідок цього він втратив дозвіл працювати з Центром урядового зв’язку. Через два роки криптографа знайшли мертвим, вважається, що він скоїв самогубство. На той час йому був 41 рік.

У 2013 році він посмертно отримав королівське помилування від Єлизавети II.

1