В Атлантиці розколовся один із найбільших айсбергів світу А68

Навіть розколотий навпіл айсберг загрожує цілому острову в океані
В Атлантиці розколовся один із найбільших айсбергів світу А68
айсберг А68 (Фото: Вікіпедія)
22 Грудня 2020, 00:00
читать на русском

Один із найбільших айсбергів світу A68 розколовся на дві частини в Атлантичному океані.

Про це повідомляє Business Insider.

Згідно з повідомленням, за останні кілька тижнів айсберг A68 наблизився небезпечно близько до острова Південна Джорджія. Льодовик загрожує перекрити доступ до океану для пінгвінів та тюленів, які живуть на острові.

Однак, минулого тижня, коли А68 наближався до західного краю шельфу острова, потужні підводні течії змусили його повернутися майже на 180 градусів. Через сильний поворот айсберг розколовся на дві частини.

Новий, менший за розміром елемент, отримав назву A68-D. Більший же уламок зберіг назву А68.

Наразі менший уламок віддаляється від основної частини. Поки вчені не можуть оцінити його розміри.

Як виглядав айсберг у квітні - 2020 можна побачити на відео. Після того, як А68 розколовся, його ще не знімкували на відео.

Основний айсберг прямує на південний схід, де, як очікується, його підхопить інша течія і перенесе назад до східного узбережжя острова.

За словами вчених, ще рано говорити, що острів Південна Джорджія в безпеці, адже окремі частини айсберга все ще можуть спричинити екологічну катастрофу для його жителів.

Також ймовірне потрапляння айсберга на берегову лінію острова, де він міг би пробути 10 років. Це ускладнить доступ до океану для дорослих пінгвінів і тюленів, які шукають у воді їжу, щоб нагодувати своїх дітей. Так уже було в 2004 році, коли інший айсберг A38-B опинився на мілині біля острова, внаслідок чого загинуло багато дитинчат тюленів та пінгвінів.

Читайте також

Нагадаємо, вчора полярники станції Вернадський розповіли про пінгвінячий бейбі-бум. Дитинчата пінгвінів народилися на сусідньому (близько 10 км) острові Пітерман.

1