До "ДНР" незаконно завезли товарів на понад 20 млн доларів - СБУ

Податки та збори від продажу товарів йшли на утримання бандформувань та окупантів
До "ДНР" незаконно завезли товарів на понад 20 млн доларів - СБУ
Фото: ssu.gov.ua
21 Серпня 2021, 04:06
читать на русском

Служба безпеки України заблокувала канал контрабанди через лінію розмежування. За попередньою інформацією, прибуток зловмисників становив понад 20 мільйонів доларів США.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що СБУ у Дніпропетровській області заблокувала схему незаконного постачання продукції до псевдоутворення "ДНР".

Організували протиправний механізм дві мешканки Донецька. Схема існувала під виглядом експорту харчових продуктів українського виробництва та медикаментів відомих іноземних брендів до однієї з країн Південного Кавказу, транзитом через Росію.

Після перетину російського кордону маршрут відправлень різко змінювали і незаконно переправляли їх до тимчасово окупованої території Донецької області. Податки та збори від продажу товарів йшли на утримання бандформувань та окупаційних адміністрацій, - йдеться у повідомленні.

Слідство з'ясувало, що товари відвантажували на адреси підставних фірм. А щоб "прикрити" оборудку документально, організатори залучили як "партнера" підконтрольну юридичну особу з реального сектору економіки України. Таким чином створювалася видимість законної зовнішньоекономічної діяльності.

Співорганізаторку злочинної схеми впіймали "на гарячому", коли вона прибула з Донецька для ведення переговорів з "партнерами" щодо подальших незаконних поставок продукції до "ДНР".

Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях у Маріуполі та за місцем тимчасового мешкання організаторки у Києві. Було вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності; бухгалтерську документацію фінансово-господарської діяльності підприємств, залучених до незаконної схеми.

Фото: ssu.gov.ua

Наразі жінці повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) Кримінального кодексу України та вирішується питання щодо обрання їй запобіжного заходу.

Нагадаємо, що працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно з Департаментом протидії контрабанді Митної служби перекрили один з найбільших в Україні канал контрабанди техніки та брендового одягу.

Читайте також