В Євросоюзі набули чинності нові правила для туристів під час пандемії

Вирішальне значення матиме covid-статус кожної людини
Важливо
В Євросоюзі набули чинності нові правила для туристів під час пандемії
Гірськолижний курорт, туристи Фото: УНІАН
1 Лютого 2022, 21:48
читать на русском

В Європейському Союзі змінили рекомендацію для подорожей в умовах пандемії коронавірусу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Зокрема, Рада ЄС схвалила рекомендацію щодо скоординованого підходу для сприяння безпечним вільним подорожам під час пандемії COVID-19.

Нова рекомендація враховує значне збільшення щеплень від коронавірусу і швидке впровадження цифрових COVID-сертифікатів.

Відповідно до нових правил, пов'язані із COVID-19 заходи мають застосовуватися з урахуванням статусу особи замість ситуації на регіональному рівні, за виключенням районів, де вірус розповсюджується на дуже високому рівні.

У зв'язку з цим визначальним чинником для подорожей має бути дійсний цифровий COVID-сертифікат, який засвідчує вакцинацію від коронавірусу, негативний результат тесту або одужання.

Водночас, якщо мандрівник пред'являтиме сертифікат про ПЛР-тест, то він має бути зроблений не більше ніж за 72 години до мандрівки, або негативний терміновий антиген-тест не більше ніж за 24 години до подорожі.

Сертифікат про одужання має вказувати, що минуло не більше 180 днів з дати отримання результату про перший позитивний тест.

Разом з тим у осіб, які не мають цифрових COVID-сертифікатів, можуть вимагати здати тест до поїздки або не пізніше ніж за 24 години після прибуття. Особи з особливими потребами, транзитні пасажири та діти до 12 років можуть звільнятися від цієї вимоги.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань повинен продовжити публікувати мапу регіонів країн-членів з потенційним ризиком інфікування відповідно до "світлофорної" системи (зелений, помаранчевий, червоний і темно-червоний).

На основі цієї мапи країни-члени мають застосовувати заходи щодо поїздок до темно-червоних зон та з них, де вірус розповсюджується на дуже високому рівні. Вони повинні застерігати від здійснення усіх несуттєвих поїздок і вимагати від людей, які прибувають з цих зон і не мають свідоцтв про вакцинацію чи про одужання, здавати тест перед відльотом і відправитись на самоізоляцію після прибуття, - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, МОЗ України наголосило, що людям з груп ризику варто відмовитись від поїздок за кордон через поширення COVID-19, зокрема його штаму "Омікрон".

Читайте також