В Індонезії знайшли один з найдавніших малюнків тварин - фото

Йому більш як 45 тисяч років
В Індонезії знайшли один з найдавніших малюнків тварин - фото
Фото: Science Advances
15 Січня 2021, 04:11
читать на русском

В Індонезії на острові Сулавесі у печері Лінг-Тедонгнге знайшли древні наскельні малюнки. Вчені встановили, що одному не менше 32 тисяч років, а другому - 45,5 тисячі років.

Про це повідомляє Science Advances.

Вчені повідомили, що це найдавніші відомі приклади фігуративного мистецтва.

Зображення бородавчастої целебеської свині датоване віком 45,5 тис. років. Цей вид живе на Сулавесі й сусідніх островах. У період палеоліту свині були одним з головних харчових продуктів.

Фото: Science Advances

Зображення датували уран-торієвим методом. Вчені розрахували вік мінералів, якими художник (або художники) малював у печері. Він використовував фіолетовий, червоний і коричневий пігменти.

Читайте також

Свиня зображена у натуральну величину - 136 x 54 см. Поруч з цілим малюнком вчені знайшли також ще два, а можливо, і три часткових зображення. Якщо аналізувати розташування свиней, то автор малюнку намагався показати сцену активної взаємодії. Може бути - протистояння.

Фото: Science Advances

Вчені вважають, що їхня знахідка підтверджує, що перші традиції наскельного живопису з'явилися не в Європі в період льодовикового періоду (як довгий час вважалося), а ще раніше в Азії чи Африці.

Фото: Science Advances

Нагадаємо, що у польському містечку Слушкуві біля Каліша археологи знайшли скарб із 6,5 тисяч срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю, а також золотих обручок, одна з яких ймовірно належала Марії Добронезі - дочці Великого князя київського Володимира Святославича, молодшій сестрі Ярослава Мудрого, дружині польського князя Казимира I Реставратора, матері короля Польщі Болеслава II.

1