В Іспанії запустили програму реабілітації для корумпованих чиновників

Програма передбачає сеанси групової психотерапії протягом 11 місяців
В Іспанії запустили програму реабілітації для корумпованих чиновників
Гроші (фото: Pexels)
20 Травня 2021, 00:00
читать на русском

В Іспанії розпочали спеціальну програму реабілітації для корумпованих чиновників — за 11 місяців вони мають змінити свій світогляд і "повернутися" до нормального життя в суспільстві.

Про це пише The New York Times.

Програма реабілітації діятиме у низці в'язниць, де чиновники сидять за корупційні злочини. Вона добровільна та передбачає 32 сеанси групової терапії, де корупціонери під наглядом психіатрів працюватимуть над своїми особистими якостями.

Наразі програму вже запустили у дев'яти в'язницях Іспанії. Реабілітація не передбачає зменшення терміну покарання, однак участь у програмі можуть взяти до уваги, якщо засуджений проситиме про умовно-дострокове звільнення.

Як кажуть психіатри, під час сеансів з корупціонерами вони проговорюватимуть теми особистих здібностей та цінностей.

Психіатр Серхіо Руїс, який допомагав розробляти програму, каже, що був здивований, коли вивчав наукову літературу на цю тему. Досі психіатри зосереджувалися на вивченні вбивць, проте саме корупціонери мають "унікальну здатність" створювати виключення зі своїх власних правил — когнітивні психологи часом називають це "моральним роз'єднанням". Тобто такі люди знаходять способи пояснювати та виправдовувати свої проступки не перед іншими людьми, а перед самим собою.

Окрім того, у шахраїв часто є ще дві небезпечні риси: нарцисизм та егоцентризм.

Читайте також

За словами Руїса, коли психіатри працюють з корупціонерами, найважче ㅡ це пояснити, що з ними не так. Під час терапії учасники мають визнати свої хиби та взяти участь у сесії "відновлювального правосуддя", де слід попросити вибачення у своїх жертв.

Нагадаємо, в Іспанії затримали трьох українських моряків. На їхньому судні Albatros Guard VSL знайшли 18 тонн наркотиків. Затримання українців відбулося в рамках спецоперації іспанських правоохоронців, які стежили за судном ще з грудня 2020 року. Зараз українські моряки містяться в пенітенціарному закладі "Сальто де Негро" в Лас-Пальмасі в очікуванні суду.

1