В Іспанії знайшли колекцію золотих монет часів Римської імперії (відео)

Монети знайшли на морському дні поблизу острова Портіксол
В Іспанії знайшли колекцію золотих монет часів Римської імперії (відео)
Колекція монет (Фото: університет Аліканте)
25 Вересня 2021, 03:08
читать на русском

У морі поблизу іспанського острова Портіксол знайшли одну з найбільших в Іспанії та Європі колекцій золотих монет часів Римської імперії, які пролежали там майже півтори тисячі років.

Про це повідомили на сайті Університету Аліканте.

Всього відкопали 53 римські монети, які належать до пізньоримського періоду, зокрема між кінцем IV століття та початком V століття. Вони збереглися в ідеальному стані, на монетах можна прочитати написи.

Монети належать до періодів правління таких римських імператорів: Валентиніана I (3 монети), Валентиніана II (7 монет), Феодосія I (15 монет), Аркадій (17 монет), Гонорій (10 монет). Одну монету ідентифікувати досі не вдалося.

Зазначається, що перші вісім монет випадково знайшли дайвери Луїс Ленс і Сезар Гімено. Вони повідомили владу і решту монет знайшли археологи з Університету Аліканте та спеціальної підводної бригади іспанської цивільної гвардії (GEAS) у співпраці з міською радою муніципалітету Шабії.

За словами професора кафедри давньої історії та керівника групи підводних археологів, які працювали на місці знахідки, Хайме Моліни, це один із найбільших наборів римських золотих монет, знайдених в Іспанії та Європі.

Повідомляється також, що монети будуть відреставровані та виставлені в Археологічному та етнографічному музеї Солера Бласко в Шабії.

Нагадаємо, турецькі археологи на півдні країни знайшли скам’янілий скелет слона, який жив у цій місцевості тисячі років тому.

Читайте також

1