В Мінекономіки розповіли про ситуацію з імпортом пального та цінами на АЗС

За пів року Україна в 12 разів наростила імпорт пального
Головне
В Мінекономіки розповіли про ситуацію з імпортом пального та цінами на АЗС
АЗС Фото: Erik Mclean з Pexels
2 Вересня 2022, 13:00
читать на русском

Від початку повномасштабної війни Україна суттєво збільшила імпорт нафтопродуктів. Це дозволило ліквідувати дефіцит пального на АЗС.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На ринку бачимо поступове накопичення запасів нафтопродуктів завдяки постійному зростанню обсягів імпорту. Саме тому сьогодні немає ажіотажного попиту на пальне, на АЗС відсутні черги, а ціни не демонструють тенденції до стрімкого зростання, - повідомила перша віцепрем'єрка - міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, за шість місяців Україна в 12 разів збільшила імпорт пального. В березні було імпортовано 58,8 тис. тонн пального, в травні - 380,8 тис. тонн, а у серпні - 709,5 тис. тонн.

Міністерство прогнозує, що у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тис. тонн пального. При цьому імпортується більше пального, що дозволяє повною мірою забезпечувати потреби ЗСУ, а також екстрених та комунальних служб, аграріїв, громадського транспорту.

Свириденко додала, що відбулася переорієнтація імпорту пального в західному напрямку, яка сталася після повномасштабного російського вторгнення.

Як пояснила пані міністр, сьогодні 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива Україна отримує з країн ЄС. Лідерами постачання є наступні країни:

  • Румунія,
  • Литва,
  • Словаччина,
  • Греція,
  • Болгарія,
  • Польща.

Отже досить швидко ми змогли кардинально змінити вектор імпорту нафтопродуктів таким чином, аби отримувати його в достатній кількості для покриття усіх наших потреб, - підсумувала Свириденко.

Нагадаємо, що голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в Україні вирішили повернути акцизи на пальне, проте ставка ПДВ змін не зазнає.

Читайте також

1