Експерти розповіли, що буде з цінами на бензин та автогаз восени

В Україні повертається акциз на пальне
Експерти розповіли, що буде з цінами на бензин та автогаз восени
АЗС, заправка / Фото: Associated Press
30 Серпня 2022, 19:56
читать на русском

Восени ціни на бензин та автогаз можуть зрости через повернення акцизу на пальне.

Про це повідомляє 24 канал.

На думку експерта з енергетичних питань Геннадія Рябцева, найближчим часом ціни на нафту в Європі почнуть зростати в очікуванні ембарго щодо російської нафти, яке запрацює з 5 грудня. Тому це додасть до нинішніх цін на паливо щонайменше 5 гривень на літрі.

Проте директор "Консалтингової групи А–95" Сергій Куюн вважає інакше. На його думку, попри повернення акцизу на пальне, бензин та автогаз – не подорожчають.

Так, сьогодні бензин коштує 50 гривень за літр, скраплений газ – 26–27 гривень за літр. За нашими розрахунками, при впровадженні уніфікованої ставки ціна бензину залишиться незмінною (шляхом падіння ціни нафти на світовому ринку), а скраплений газ буде коштувати 27–28 гривень за літр.Тобто ціни не зміняться.

Зверніть увагу, ми і зараз маємо уніфіковану ставку акцизу, просто вона дорівнює нулю. І що – це зробило скраплений газ непривабливим чи якось зашкодило споживачам газу? – Ні, - пояснює Куюн.

Нагадаємо, що у березні парламент скасував податковий акциз на пальне і знизив зобов'язання по ПДВ до 7 відсотків з 20-ти. Це допомогло споживачам і бізнесу у самі скрутні шокові часи мати пальне за прийнятною ціною.

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. Автор документа - глава уряду Денис Шмигаль.

Україна буде поступово повертати податки на пальне, які були знижені чи скасовані навесні цього року.

Читайте також

1