В НАБУ не спростували свою причетність до "справи Гринкевича", проте мають іншу версію подій

"Справа Гринкевичів" наразі починає сипатися в суді
В НАБУ не спростували свою причетність до "справи Гринкевича", проте мають іншу версію подій
Ігор Гринкевич
18 Квітня 2024, 17:25
читать на русском

"Справа Гринкевичів" по суті висунутих ДБР звинувачень у нібито постачанні МОУ неякісної форми наразі починає сипатися в суді.  Водночас в НАБУ не заперечили, що теж дотичні до провадження стосовно Ігоря Гринкевича, та вже не з точки зору підозри саме  його в якихось неправомірних діях. Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит.

Так звана "справа Гринкевичів", яка свого часу сколихнула суспільство, має два основні епізоди. Перший, як стверджувало ДБР, це нібито "розкрадання коштів МОУ на контрактах з постачання форми для ЗСУ". Згодом це звинувачення не підтвердилося і ДБР замінило статтю КК у справі з "розкрадання" на "шахрайство", переписавши обвинувачення на нібито "постачання неякісної форми". В МОУ цю оновлену тезу слідства теж не підтвердили.  Зокрема, були  надані документи про те, що на якість товару від Гринкевичів не було скарг і рекламацій.

Другий епізод так званої "справи Гринкевичів" стосується нібито пропонування Ігорем Гринкевичем хабаря у розмірі 500 тис. дол. високопосадовцю ДБР. Йшлося тоді про заступника голови Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

Та з плином трьох місяців від початку скандалу із Гринкевичами, журналісти дізналися чимало цікавих деталей саме в частині "епізоду з хабарем".

"Спільні друзі"

Перше, з оприлюднених ухвал суду з'ясувалося, що  у справі Гринкевича був посередник, близький до керівництва ДБР.

Тези із листування Ігоря Гринкевича з посадовцем Бюро наразі повністю виключають твердження ДБР про те, що Бюро нібито невідомо, хто та як міг дати Гринкевичу номер телефона їх заступника голови ГСУ. Адже в смс чітко зафіксована фраза про "спільних друзів".

 "Доброго. Мав зустріч з нашими друз все пояснили готов на завтра зустріт. Якщо Ок напишіть де і коли? Дякую",

"Доброго дня. Я від спільних друзів. Коли можна набрати?", - нібито написав Гринкевич правоохоронцю.

Відповідно, посередник, який ймовірно спілкувався з Ігорем Гринкевичем був близький саме до керівництва Бюро. І саме він озвучував йому необхідні умови "вирішення його проблеми".

Звільнення одного з керівників ГСУ ДБР

Друге, на фоні такого неоднозначного листування, у квітні  стало відомо про те, що в ДБР звільнили заступника керівника ГСУ. Кого саме та чи спілкувався з Гринкевичем саме цей звільнений посадовець на тему 500 тис. дол., у ДБР приховують й досі. Відмову в публічних поясненнях цього кадрового рішення Бюро мотивує тим, що має право на "захист репутації своїх співробітників".

Зникнення офіційних повідомлень ДБР

Третє, 29 грудня минулого року ДБР інформувало про те, що львівський підприємець Ігор Гринкевич намагався підкупити саме когось із заступників керівника управляння "за $500 тис.". Хоч наразі текст цього повідомлення на сайті Бюро вже відсутній.

Напередодні спілкування  з "другом" ДБР

Четверте, за даними з Реєстру судових рішень,  ДБР відкрило провадження № 62023000000000876 щодо компанії Романа Гриневичів - сина Ігоря Гриневича 12 жовтня 2023 року. З того часу і аж до 30 грудня 2023 року у справі не було винесено жодної судові ухвали: ані  про затримання вантажу на кордоні, ані стосовно його арешту.

Проте весь цей час ДБР блокувало форму ЗСУ, яку везли Гринкевичі, на митниці. Самі контракти компанії сина Гринкевича із МОУ завершувалися в грудні. Та оскільки форму ДБР утримувало і в жовтні, і в листопаді, то подальше її блокування могло призвести до повного зриву виконання оборонного контракту. Це неминуче мало б  негативні наслідки для Романа Гринкевича як власника фірми-постачальника.   Тож сміливо можна припустити, що спілкування Ігоря Гринкевича з "другом" ДБРу мало вимушений характер.

Роль НАБУ

Ще в березні в публічному інтернет-просторі з'явилася інформація про те, що НАБУ ознайомлене з матеріалами справи  Ігоря Гринкевича. Однак у якій ролі не вказувалося. Також не вказувалося і про те, хто у цьому провадженні детективів все ж підозрювана сторона, а хто ймовірно - скаржник чи інформатор.

На запит через портал доступу до публічної інформації, в НАБУ з цього приводу надали досить специфічну відповідь. З одного боку на пряме запитання "про обізнаність у справі" в Бюро цієї тези не спростували. Також не спростували й того факту, що Бюро може розслідувати обставини передачі коштів представникам ДБР. Однак в НАБУ дуже чітко зазначили, що саме за підозрою Ігоря Гриневича в неправомірних діях слідства вони не ведуть.

"Повідомляємо, що детективами Національного антикорупційного бюро України не проводилось розслідування кримінального провадження за підозрою особи, вказаної у зверненні, за фактом пропонування ним неправомірної вигоди співробітникам Державного бюро розслідувань", - зауважили в НАБУ.

Тож питання про справу НАБУ за підозрою у вимагання хабаря від Ігоря Гринкевича збоку заступника голови ГСУ ДБР, яке логічно випливає з усіх викладених фактів, поки що залишається відкритим. І коли детективи ведуть таке  розслідування, то на публічні коментарі з цього приводу можна буде розраховувати лише на етапі вручення посадовцю ДБР (або вже колишньому посадовцю) повідомлення про підозру.

Наразі Ігор та Роман  Гринкевичі, за наполяганням ДБР, поміщенні в СІЗО. Після їх арешту  сім разів  відбувалися зриви судових засідань із розгляду апеляцій на міру їх запобіжного заходу. Обидва Гринкевичі вину в інкримінованих їм "злочинах" не визнають,  а саме переслідування збоку ДБР називають наслідком "тиску на бізнес".

Читайте також