В НАБУ закрили очі на хабарників, що "працювали" зі свідком проти Князєва, - судове засідання

НАБУ підписало мирову угоду з одним з фігурантів, адвокатом Олегом Горецьким, і засекретило її
Важливо
В НАБУ закрили очі на хабарників, що "працювали" зі свідком проти Князєва, - судове засідання
7 Листопада 2023, 17:17
читать на русском

Під час  судового засідання у справі ексголови Верховного суду України Всеволода Князєва стало відомо про факт документування одного з фігурантів провадження - адвоката Олега Горецького - протягом тривалого періоду часу. Близько пів року  детективи  Національного антикорупційного бюро фіксували розмови вказаного фігуранта, та зрештою відпустили його з мировою угодою на свободу.

Так, під час засідання, суду представили аудіозаписи розмов Горецького з багатьма представниками правоохоронних органів та судів. У вказаних розмовах наявні дані про системну діяльність Горецького з передачі хабарів слідчим, прокурорам, суддям. У відповідних розмовах фігурують суми, дані про їх передачу, а також відомості про конкретних осіб, що співпрацювали з Горецьким на корупційних засадах.

Разом з тим, вказані "піврічні" задокументовані відомості не містять фактів про причетність до отримання хабарів від Горецького ексголовою ВСУ Всеволодом Князєвим та іншими суддями Верховного суду України, про що під час судового засідання оголосив прокурор САП.

Однак, усі інші епізоди хабарництва Горецького ані НАБУ, ані САП не зацікавили. Зі змісту судового засідання стало зрозумілим, що ці обставини антикорупційне бюро не бере до уваги, як і не розслідує дільність правоохоронців, що фігурують на "плівках адвоката".  Натомість з Горецьким НАБУ підписало мирову угоду, яку засекретило.  Сам Горецький одразу після затвердження угоди ВАКС вийшов на свободу.

Таким чином,  напевно відомі НАБУ чисельні факти корупції на рівні вищого керівництва прокуратури, нацполіції та окремих суддів судів нижчої за ВСУ судової ланки наразі слідством замовчані.

Як відомо, основні фігуранти "справи Князєва" Олег Горецький спільно з агентом НАБУ нотаріусом Кирилом Горбуровим, за даними з ухвали ВАКС, були зобов'язані підбурювати Князєва до здійснення протиправних діянь.  Напередодні ці особи також обговорювали між собою необхідність "усунення Князєва з посад так, що він про це здогадався".

Залучення згаданого партнера Горецького - агента Горбурова до справи Князєва та початок її оперативного супроводу розпочалося ще за два місяці до надходження до суду господарської справи Жеваго, в рамках якої, суддів ВСУ начебто отримали хабар. Хоч реєстрація самого кримінального провадження щодо Князєва відбулася всього за 15 днів до його затримання.

Нагадаємо, НАБУ оголосило про завершення досудового розслідування у справі Князєва. Ексголову ВСУ звинувачують у нібито отриманні хабаря в розмірі 2.7 млн доларів, хоч вказаної суми детективам відшукати так і не вдалося.

За підсумками досудового розслідування, САП поки що немає доказів причетності й інших суддів Верховного суду до злочинної діяльності.

Колишній очільник ВСУ Князєв вважає справу проти себе політично мотивованою з метою перерозподілу впливу у судовій системі та дискредитації ВСУ.

Читайте також

1