В НБУ розповіли, на скільки цьогоріч збільшаться зарплати українців

У Нацбанку переконані, що через високий попит на робочу силу, працедавцям доведеться збільшувати платню
В НБУ розповіли, на скільки цьогоріч збільшаться зарплати українців
Робота, зарплата (Фото: pexels)
29 Січня 2022, 09:12
читать на русском

Національний банк України (НБУ) покращив прогноз зростання номінальної заробітної плати на 2022 рік з 12,9% до 15,2%. Реальна зарплата (з урахуванням індексу інфляції) зросте на 6,1%.

Про це йдеться у "Інфляційному звіті" Національного банку України за січень 2022 року.

Диспропорції на ринку праці і значний попит на робочу силу за кордоном і надалі тиснутимуть на заробітні плати у бік підвищення, що і зумовило перегляд прогнозу, - передбачили в НБУ.

Утім, з огляду на прискорене зростання номінальних зарплат, їх розрив із закордонними альтернативами звужуватиметься, що зменшуватиме мотивацію до міграції. Також зацікавленість бізнесу в залученні робочої сили і збільшення оплати праці стимулюватимуть перекваліфікацію і таким чином - зменшення диспропорцій на ринку праці, зазначили в НБУ.

Темпи зростання номінальних зарплат знизяться (з близько 15% у 2022 році до 9-10% у середньостроковому періоді). Реальна зарплата зростатиме близько 6% у 2022 році та 4% за рік у 2023-2024 роках, відповідаючи рівню зростання продуктивності в економіці на тлі перекваліфікації, - йдеться у звіті.

За прогнозом НБУ, у 2022 році певний стримуючий ефект на зростання зарплат матимуть обмеження на збільшення зарплат працівників державних органів влади, хоча його значною мірою нівелюють анонсовані підвищення зарплат в освіті та охороні здоров’я.

Нагадаємо, у січні Уряд виділив кошти на підвищення заробітних плат співробітників Національної поліції України. Також суттєво зросла зарплата медиків.

Читайте також