В Одеській області встановили першу сонячну електростанцію для освітлення доріг

Освітлення на сонячних батареях може успішно пропрацювати до 100 тисяч годин
В Одеській області встановили першу сонячну електростанцію для освітлення доріг
Сонячні батареї (фото: Pexels)
15 Грудня 2020, 04:13
читать на русском

В Одеській області запрацювала перша в Україні сонячна електростанція, яка освітлюватиме дороги.

Про це повідомила Служба автомобільних доріг в Одеській області.

На автомобільній дорозі М-05 Київ-Одеса, км 405 встановили першу сонячну електростанцію для живлення зовнішнього освітлення, - йдеться у повідомленні.

За допомогою станції освітлюватиметься ділянка дороги біля с.Знам‘янка, на якій знаходиться розворот та початок крутого підйому. Наступним етапом робіт буде монтаж ще одного комплексу автономного освітлення на 406 кілометрі М-05 Київ – Одеса.

Нові ліхтарі живляться від сонячної енергії, що відповідає сучасним вимогам екології та економії ресурсів, - додали у службі.

Читайте також

Зазначається, що сонячна електростанція складається з трьох трекерів із фотоелектричними модулями, встановлена потужність яких – 36 кВт. Трекери змінюють своє положення в залежності від того, в якій точці небосхилу знаходиться сонце. Панелі збирають сонячну енергію, а батареї її накопичують. Все працює в автономному режимі, тобто із заходом сонця автоматично починають працювати ліхтарі.

Всього встановили 48 батарей, 120 сонячних панелей, 3 трекера-конструкції та 30 ліхтарів. Встановили також генератор. Його вводять в експлуатацію тоді, коли протягом 3-4 днів тримається похмура погода.

Освітлення на сонячних батареях може успішно пропрацювати до 100 000 годин. Сучасні моделі такого обладнання мають захист від корозії, пилоутворення, а також атмосферних опадів і температурних перепадів, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Міністерство та Комітет цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA анонсували перший в Україні технологічний проєкт, що розв'язує світову проблему у швидкісній обробці даних.

1