В ОП розповіли, чому звільнили Хомчака

Хомчак мав давній конфлікт з міністром оборони Тараном
Важливо
В ОП розповіли, чому звільнили Хомчака
Фото: УНІАН
28 Липня 2021, 16:53
читать на русском

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розповів про причини звільнення головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Про це Подоляк розповів у коментарі виданню "Фокус".

Радник глави ОП заявив, що до кадрових ротацій у владі треба ставитися як до спроби зробити систему якіснішою і заявив, що рішення про відставку Хомчака слід оцінювати істотно ширше — в контексті інших рішень, ухвалених президентом Зеленським.

За словами Подоляка, глава держави своїми кадровими рішеннями переглядає систему взаємовідносин у сфері оборони та в секторі безпеки країни.

Звичайно, у випадку з заміною головнокомандувача, один з ключових мотивів — необхідність стовідсоткового взаєморозуміння між керівництвом ЗСУ та Міноборони. Але це далеко не ключовий і точно не єдиний мотив. Повинні бути посилення напряму з підготовки та реалізації держоборонзамовлення, модернізації армії, забезпечення військових — їх професійної та соціальної перспективи. Тобто ситуація комплексна, і її не варто зводити до якоїсь однієї особистісної причини, — пояснив радник голови ОП.

Коментуючи конфлікт Хомчака з міністром оборони Андрієм Тараном як можливу причину відставки командувача ЗСУ, Подоляк назвав Хомчака патріотом і професіоналом, який "чітко розуміє потреби національної оборони й точно відповідав займаній посаді всі роки перебування на ній. Радник глави ОП запевнив, що генерал-майор усвідомлював, хто протистоїть Україні й користувався авторитетом серед військовослужбовців.

Журналіст Фокуса нагадав, що Зеленський в інтерв'ю телеканалу "1+1", стверджував, що Хомчак і Таран "працюють над виправленням помилок", але через місяць головнокомандувач ЗСУ був звільнений.

Що таке надзвичайне сталося? — поцікавився журналіст у Подоляка.

У відповідь на це Подоляк зазначив, що глава держави дозволяє менеджерам брати на себе відповідальність і виправляти власні недоліки, а в інтерв'ю Зеленський недвозначно дав зрозуміти всім, що час на виправлення допущених помилок є.

Це було майже місяць тому. Очевидно, що поставлені президентом завдання не виконувалися так ефективно, як Зеленський на це розраховує. Все, що стосується сфери оборони та сектора безпеки, повинно забезпечуватися на 100%  — це пріоритет президента. Тепер після комплексних кадрових змін чекаємо більш активної роботи і в армії, і в Міністерстві оборони, і в структурах сектору безпеки, — підсумував Подоляк.

Нагадаємо, вчора, 27 липня, Зеленський звільнив з посади головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака і призначив його першим заступником секретаря РНБО.

Читайте також

1