В ОРДЛО почали мобілізувати неповнолітніх - омбудсмен

Так зване Міністерство державної безпеки "Л/ДНР" проводить облави на окупованих територіях
В ОРДЛО почали мобілізувати неповнолітніх - омбудсмен
Бойовики на Донбасі фото: соцмережі
21 Лютого 2022, 12:12
читать на русском

На окупованому Росією Сході України почалися облави - так зване "Міністерство державної безпеки" "Л/ДНР" забирає до лав бойовиків навіть неповнолітніх.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За інформацією, отриманою від партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, після оголошення загальної мобілізації на непідконтрольних уряду України територіях почалися облави так званого Міністерства державної безпеки "ДНР" та "ЛНР". Призову підлягають навіть неповнолітні хлопці віком від 17 років, - розповіла Денісова.

За її інформацією, в училищах курсантам, яким 16-18 років, віддано наказ про приведення до бойової готовності з подальшою участю у бойових діях.

Омбудсменка зазначила, що такі дії порушують статтю 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє залучення дітей до збройних конфліктів.

"Призов" в "Л/ДНР" Фото: ombudsman.gov.ua

"Призов" в "Л/ДНР" Фото: ombudsman.gov.ua

У соцмережах очевидці повідомляють, що у Луганську військова комендатура забирає чоловіків прямісінько з вулиці та садить до автобусів.

Нагадаємо, що 17 лютого окупанти на Донбасі обстріляли близько 30 населених пунктів. Внаслідок обстрілів було пошкоджено цивільну та комунальну інфраструктуру. Головнокомандувач Збройних Сил України, генерал-лейтенант Валерій Залужний передбачав, що окупаційна влада буде евакуйовувати мирних мешканців окремих населених пунктів тимчасово окупованого Сходу України.

Водночас Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права, не планують жодних наступальних операцій чи обстрілів мирних мешканців.

18 лютого ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін заявив про евакуацію населення до Росії. Таку ж саму заяву зробив і ватажок бойовиків "ЛНР" Леонід Пасічник та закликав людей виїжджати до РФ.

В "Л/ДНР" було оголошено загальну мобілізацію чоловіків віком від 18 до 55 років. 21 лютого Пасічник підписав указ про добровільну мобілізацію чоловіків віком від 55 років.

Читайте також