В Україні депутати ухвалили закон про "митний безвіз"

Документ передбачає приєднання до системи NCTS
Головне
В Україні депутати ухвалили закон про "митний безвіз"
прапори ЄС та України Фото: president.gov.ua
15 Серпня 2022, 18:08
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 15 березня ухвалила закон №7420 про "митний безвіз" із Євросоюзом.

Цей документ наближає українське митне законодавство до законодавства ЄС.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, цей урядовий законопроєкт передбачає внесення змін до Митного кодексу України, необхідні для приєднання нашої країни до Нової комп’ютеризованої транзитної системи NCTS та Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Закон наближає українське митне законодавство до законодавства Євросоюзу. Зокрема, вдосконалює чинні норми в частині спрощення проходження митниці для надійних підприємств, надання статусу фінансового гаранта та забезпечення сплати митних платежів. Також зміни передбачають впровадження європейського механізму розгляду скарг і продовження цифровізації митниці, що прискорить її проходження та зменшить корупційні ризики, - зазначив керівник уряду (досьє Шмигаля).

За його словами, подальше укладення "митного безвізу" із ЄС дасть можливість Україні запровадити обмін митною інформацією щодо транзитних вантажів із 36 країнами в режимі реального часу, спеціальні транзитні спрощення та прості й рівні умови для фінансових гарантів.

Нагадаємо, на початку липня 2022 року Єврокомісія ухвалила рішення щодо запрошення України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

1