В Україні дозволили закуповувати для військових автомобілі з правим кермом

Це суттєво спростить військовим можливості виконання бойових завдань
В Україні дозволили закуповувати для військових автомобілі з правим кермом
29 Червня 2023, 15:50
читать на русском

Верховна Рада підтримала за основу і в цілому законопроєкт №9238 про реєстрацію військовими авто з правим кермом.

Про це повідомляє Telegram-канал Верховної Ради.

Українські військові досить часто використовують авто з правостороннім кермом. Часто авто вони отримують як військову або гуманітарну допомогу з Великої Британії та інших країн з лівостороннім дорожнім рухом.

Однак раніше реєстрація таких авто в Україні була заборонена законом "Про дорожній рух". Завдяки новому закону військовим дозволили їх реєстрацію. Дозвіл буде діяти під час воєнного стану та 90 днів після його припинення.

"Сили оборони України мають нагальну потребу ... в автомобілях, здатних долати бездоріжжя, а також мають високу прохідність та хорошу маневровість. Це, зокрема, пікапи, позашляховики, мікроавтобуси, та різноманітні спецавтомобілі. Велику кількість автомобілів з відповідними технічними характеристиками можна придбати у Великобританії, але з огляду на лівосторонній рух у цій країні, вони мають праве розташування керма", - йдеться в пояснювальній записці.

Документ спрямований на підвищення спроможності Сил оборони України належно та ефективно виконувати покладені на них функції шляхом забезпечення військових підрозділів необхідною кількістю автомобільної техніки, в тому числі за рахунок автомобільної техніки з правим розташуванням керма.

Підтримали закон 279 нардепів, 53 - не голосували.

Нагадаємо, Київське конструкторсько-виробниче підприємство ТОВ “ІНГУАР” розробляє легкий бронеавтомобіль INGUAR класу MRAP за стандартами НАТО. Фінансування проєкту здійснює відомий український підприємець Микола Удянський.

1