В Україні хочуть запровадити штрафи за неправильне перевезення тварин в автомобілях

Таким чином нардепи прагнуть зокрема"відучити" водійок кермувати з песиком на руках
В Україні хочуть запровадити штрафи за неправильне перевезення тварин в автомобілях
Дівчина з собакою в авто (фото: pexels)
15 Лютого 2023, 18:38
читать на русском

Народні депутати пропонують штрафувати водіїв за порушення правил безпечного перевезення тварин в автомобілях.

Народні депутати Олександр Юрченко та Антоніна Славицька зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечного перевезення тварин в транспортних засобах" (№9016).

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що "спостерігається практика, особливо у жінок, під час керування транспортним засобом тримати на колінах, на руках або в руках собак невеликих порід". При цьому вказано, що тварина може відвертати увагу водія, заважати керуванню.

Також йдеться про те, що у разі раптової зупинки чи зіткнення, відсутність спеціальних засобів для перевезення або надійних кріплень перетворює тварину на "снаряд", який може потрапити в людину і стати причиною отримання нею серйозних травм або й загибелі.

"Приміром, у типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг", - сказано у документі.

Законопроєктом пропонується зобов’язати водіїв перевозити тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом та дотримання водієм правил дорожнього руху. При цьому не уточнено, у який спосіб це має відбуватися.

Водночас законопроєктом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення правил перевезення тварин. Визначено, що це має бути стягнення штрафу на водія в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 510 грн, а при повторному порушенні протягом року штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів - 850 грн.

Нагадаємо, в Україні змінили процедуру перевірки водіїв на керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. За новими правилами огляд на місці зупинки автомобіля на алкогольне сп'яніння має проводитись із відеозаписом або у присутності двох свідків.

Читайте також

1