Українських водіїв по-новому перевірятимуть на алкогольне сп`яніння

Перевірка має проводитися під відеозапис або в присутності двох свідків
Головне
Українських водіїв по-новому перевірятимуть на алкогольне сп`яніння
11 Лютого 2023, 12:21
читать на русском

В Україні змінили процедуру перевірки водіїв на керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Про це розповів представник Кабміну у ВР Тарас Мельничук, повідомляють finance.ua.

Він наголосив, що нововведення вже затвердив уряд.

За новими правилами огляд на місці зупинки автомобіля на алкогольне сп'яніння має проводитись із відеозаписом або у присутності двох свідків.

"Передбачається, що огляд на місці зупинки транспортного засобу здійснюється із застосуванням технічних засобів відеозапису, а у разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов'язково додаються до протоколу про адміністративне правопорушення", - сказав Мельничук.

Згідно із законодавством, максимальна кількість алкоголю в крові водія – 0,2 проміле. Це показник майже нульового вмісту алкоголю в організмі.

Передбачено такі покарання за керування у стані алкогольного сп'яніння:

Якщо таке порушення було вчинено вперше — штраф у розмірі 17 тис. грн та позбавлення посвідчення водія на один рік.

Якщо водій вдруге порушить закон, має сплатити штраф у розмірі 34 тис. грн. Також на нього вже чекає позбавлення прав на три роки.

Якщо водія "спіймають" п'яним двічі протягом одного року, йому доведеться розпрощатися зі своїм авто, просидіти за ґратами 15 діб та сплатити штраф у 51 тис. грн. Крім того, водій не зможе керувати транспортом протягом десяти років.

Нагадаємо, в Україні відклали запровадження обов'язкового техогляду авто до закінчення повномасштабної війни, а ось 25 тисяч гривень податку на автомобіль у 2023 році деяким доведеться заплатити. Це стосується машин не старших за п'ять років, вартість яких становить понад 2,512 млн грн (375 мінімалок).

Читайте також

1