В Україні комунальники знову можуть відключати газ та світло: що змінилось

Знято мораторій на відключення боржників від комунальних послуг
Важливо
В Україні комунальники знову можуть відключати газ та світло: що змінилось
Електроопора, електроенергія (фото: Pexels)
25 Серпня 2021, 19:11
читать на русском

Від 25 серпня в Україні офіційно зняли обмеження на відключення населення за заборгованість з оплати вартості житлово-комунальних послуг, яка передбачалася законодавством щодо умов адаптивного карантину через COVID-19.

Відповідний закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж" набрав чинності.

Так, раніше, на період дії карантину та 30 днів після нього, заборонялося нараховувати пеню та штраф за заборгованість ЖКП та припинення надання таких послуг.

Згідно з правками в законі така заборона буде діяти тільки в регіонах, де встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки.

При цьому постачальники можуть відновити відключення через 30 днів після того, як регіон вийде з "червоної" зони карантину. Тобто у комунальників буде можливість відключати боржників від газу, електроенергії та інших комунальних послуг.

Аби відновити подачу комунальних послуг, побутовим споживачам потрібно буде:

  • погасити заборгованість;
  • сплатити послугу повторного підключення.

Так, в залежності від технічних умов та регіону такі витрати можуть становити від 600 до 2000 грн.

Нагадаємо, що Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт №5009, який передбачає спрощення процедури приєднання до електричних мереж.

Читайте також

1