В Україні спростили процедуру приєднання до електромереж

Приєднатися буде простіше та без низки зайвих бюрократичних кроків
В Україні спростили процедуру приєднання до електромереж
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
15 Липня 2021, 15:20
читать на русском

Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт №5009, який передбачає спрощення процедури приєднання до електричних мереж.

Відповідне рішення підтримали 347 народних депутатів на засіданні у четвер, 15 липня.

Документ передбачає встановити чітку та прозору процедуру укладення договору про встановлення земельного сервітуту на земельних ділянках державної/комунальної власності.

Згідно з законом, будуть розроблені проєкти землеустрою щодо відведення ділянок державної/комунальної власності для розміщення об’єктів енергетичної інфраструктури без отримання дозволу на його розробку у місцевої влади та інших держорганів, якщо потужність до 1 МВт. Цим займатиметься оператор системи розподілу.

При затвердженні органами влади таких проєктів землеустрою та наданні у користування земельних ділянок для будівництва та експлуатації об’єктів енергетичної інфраструктури буде застосовано принцип мовчазної згоди.

Закон скорочує строк внесення змін до відомостей ДЗК до одного дня та передбачає відповідальність посадових осіб за несвоєчасне узгодження або неузгодження проєктної документації тощо. Також передбачається відповідальність операторів системи розподілу і системи передачі за надання необґрунтованої відмови в приєднанні електроустановок замовників до електричних мереж.

Задля зручності пропонується запровадити механізм "єдиного вікна". Там замовники та розробники зможуть подавати проєктну документацію, а також узгоджувати з держорганами.

Автори законопроєкту у пояснювальній записці зазначили, що наразі процедура приєднання до електромереж в Україні є складною і забюрократизованою, і в деяких випадках може тривати роками. Водночас ціна за приєднання для бізнесу є однією з найвищих у світі.

Нагадаємо, що в уряді анонсували підвищення тарифів на електроенергію з 1 липня. Вартість тарифу у кожному регіоні відрізнятиметься, через різну ціну на доставку електроенергії. У Києві тариф буде найнижчим, а на Луганщині – найвищим.

Читайте також