В Україні криза з місцями для поховань: їх продають на ОLХ за тисячі доларів

На кожному - своя цінова політика
Ексклюзив
В Україні криза з місцями для поховань: їх продають на ОLХ за тисячі доларів
Цвинтар, кладовище фото: pexels
25 Жовтня 2021, 16:32
читать на русском

В Україні давно назріла криза з місцями для поховань. Нові кладовища і колумбарії майже не будуються, ресурс старих вичерпується. Альтернативні види поховання не розвиваються. Скоро нам ніде буде ховати своїх небіжчиків.

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі Парламент.UА.

За законодавством, місце для поховання померлих має надаватися безплатно. Однак через брак місць на кладовищах вони продаються неофіційно, причому іноді їх вартість є чи не ключовою статтею витрат при похованні. І осідають ці платежі зовсім не в бюджетах громад, а в кишенях керівників і працівників комунальних ритуальних служб. Причому місця продаються навіть на закритих кладовищах. На кожному - своя цінова політика. На одних це може бути 10-15 тисяч гривень, а інших ціна доходить і до 15 тисяч доларів.

На ОLХ, наприклад, сьогодні можна знайти таке оголошення: "Продам подвійне місце на Лісовому кладовищі (Київ), дільниця #46, всі документи в наявності, останнє і єдине поховання було 40 років тому. Поруч знаходиться свердловина для поливу. Ціна 393 951 грн", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на Берковцях (Київ) можна через інтернет купити "задешево" за 8 тисяч доларів аж 5 могил: "Продам велике місце на кладовищі Берківці, розмір 5 метрів 30 сантиметрів на 2 метри 30 сантиметрів, на 5 могил, стоять плити, пам'ятники, можна стерти написи й зробити реставрацію, останнє поховання було 20 років тому, всі документи оригінал, розташування гарне".

Зрозуміло, що при таких розкладах, черги в крематорії, дійсно, будуть збільшуватися навіть без епідемій. Адже за запевненнями керівництва київського крематорію, похоронні процесії приїжджають навіть зі Львова. А в Харківському крематорії доводиться чекати по 5-6 днів в черзі.

Нагадаємо, що в Україні з січня по серпень 2021 року померло 439 430 осіб: це більше на 61 115 померлих в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Читайте також

1