Цвинтарі та крематорії переповнені: померлих українців ніде ховати

В Україні цьогоріч померло на 61 тисячу людей більше, ніж за аналогічний період у 2020-му
Ексклюзив
Цвинтарі та крематорії переповнені: померлих українців ніде ховати
Київський крематорій на вулиці Байковій Фото: Парламент.UA
25 Жовтня 2021, 13:22
читать на русском

Днями голова комітету Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький шокував українців заявою, що через погіршення ситуації з коронавірусом вишикувалися черги з похоронних катафалків перед київським крематорієм.

Підлив масла у вогонь Євген Комаровський, який виклав на своєму YouTube каналі емоційне відео, в якому заявив, що ця красива осінь може стати останньою в житті деяких українців. При цьому він додав, що "на кладовищах місця ще є", а в моргах вже немає.

Втім, доктор не зовсім в курсі ситуації, що склалася. Насправді місць на кладовищах України теж залишилося дуже мало. Де у найближчому майбутньому збираються ховати українців, розбиралися журналісти Парламент.ua.

Скільки українців померло у 2020 і 2021 роках

Але спочатку кілька сухих цифр для тих, хто вважає, що "не потрібно нагнітати". За даними Держкомстату, в 2020-му показник смертності в Україні став найвищим за річний показник останніх п'яти років. Торік у нас померло на 35 тисяч людей більше, ніж у 2019-му. При цьому офіційно від коронавірусу - 18 тисяч.

Ці люди були б живі, якби не Covid-19, - так прокоментував цю статистику тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

А ось дані Держкомстату за 2021 рік: з січня по серпень вже померло 439 430 осіб. І це вже більше на 61 115 померлих в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Зауважте, це статистика ще до осінньої хвилі епідемії.

І хоча керівництво комунального підприємства "Київський крематорій" запевняє, що "заява Михайла Радуцького про збільшення черг на кремацію не відповідає дійсності", але все ж попит на послуги КП збільшився вдвічі. Так, якщо за весь 2020-й було кремовано 1470 померлих від covid-19, за період з 1 січня 2021-го - вже 3479.

Проблема полягає ще в тому, що в Україні існує тільки три крематорії - в Києві, Харкові та Одесі. І всього лише 8 відсотків поховано шляхом кремації від загального числа померлих. Для порівняння, в сусідній Польщі функціонує 52 крематорії, в Ірландії з населенням приблизно 5 мільйонів осіб - 4, а в Сполученому Королівстві - 307.

Місць на кладовищах немає і не буде

При цьому в Україні давно назріла криза з місцями для поховань. У "доковідні" часи вмирало в середньому близько півмільйона людей на рік. А ось місць для їх поховання стає все менше. Нові кладовища і колумбарії майже не будуються, ресурс старих вичерпується. Альтернативні види поховання не розвиваються. Скоро нам ніде буде ховати своїх небіжчиків.

За даними Мінрегіону, сьогодні в населених пунктах країни необхідно додатково 507 кладовищ - і це до тих 33 тисяч, які вже є. При цьому, за розрахунками, місць вистачить лише на 10 років.

А у Львові, наприклад, залишилося лише одне діюче кладовище. Місцева влада вважає, що місця на ньому через рік закінчаться.

На території Києва є 28 кладовищ, однак лише два з них відкриті. Три закриті повністю, на інших дозволені лише підпоховання.

Питання про розширення кладовищ пов'язане з іншою проблемою - раціональним використанням землі в цілому, адже це один з головних ресурсів будь-якої громади.

Ну, а дефіцит породжує можливості для корупції. За законодавством, місце для поховання померлих має надаватися безплатно. Однак через брак місць на кладовищах вони продаються неофіційно, причому іноді їх вартість є чи не ключовою статтею витрат при похованні. І осідають ці платежі зовсім не в бюджетах громад, а в кишенях керівників і працівників комунальних ритуальних служб. Причому місця продаються навіть на закритих кладовищах. На кожному - своя цінова політика. На одних це може бути 10-15 тисяч гривень, а інших ціна доходить і до 15 тисяч доларів.

На ОLХ, наприклад, сьогодні можна знайти таке оголошення: "Продам подвійне місце на Лісовому кладовищі (Київ), дільниця #46, всі документи в наявності, останнє і єдине поховання було 40 років тому. Поруч знаходиться свердловина для поливу. Ціна 393 951 грн".

А на Берковцях (Київ) можна через інтернет купити "задешево" за 8 тисяч доларів аж 5 могил: "Продам велике місце на кладовищі Берківці, розмір 5 метрів 30 сантиметрів на 2 метри 30 сантиметрів, на 5 могил, стоять плити, пам'ятники, можна стерти написи і зробити реставрацію, останнє поховання було 20 років тому, всі документи оригінал, розташування гарне".

Зрозуміло, що при таких розкладах, черги в крематорії, дійсно, будуть збільшуватися навіть без епідемій. Адже за запевненнями керівництва київського крематорію, похоронні процесії приїжджають навіть зі Львова. А в Харківському крематорії доводиться чекати по 5-6 днів в черзі.

Щоб хоч якось розв'язати проблеми з похованням, Мінрегіонів розробив законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання" в 2018 році. Втім, він так і не просунувся далі профільного комітету і згодом був відкликаний.

"Дим на небі, дим на землі, замість людей - машини"

Розв'язати проблему з місцями для поховань могло б будівництво нових крематоріїв.

Так, влада Львова багато років обговорювали цю тему. Проте бюджетна комісія Львівської ради навіть було відмовилася виділити гроші на розробку архітектурного проєкту крематорію. Член цієї комісії Руслан Кошулинський тоді пояснив, що 90% львів'ян сповідують християнство, де немає традиції кремації. Втім, нещодавно мер Львова Андрій Садовий заявив, що крематорій у Львові таки побудують. Його зведення підтримують і глави всіх конфесій. І понад 50% жителів не проти будівництва крематорію. Львів планує побудувати крематорій до кінця 2022 року.

Київський крематорій на вулиці Байковій Фото: Парламент.UA

Ще одне місто, яке планує обзавестися власним крематорієм, - Маріуполь. Тендер на ці роботи КП "Ритуальна служба" вже зареєструвала в системі Prozorro. Заявлена ​​вартість лота - 1,9 млн грн. Підписати договір з переможцем торгів замовник розраховує вже в листопаді.

Навесні 2022 року планують розпочати будівництво крематорію в Дніпрі і завершити через два роки.

У Запоріжжі також оголосили тендер на розробку проєкту будівництва крематорію. Передбачається, що крематорій буде розташовуватися на території, яка відноситься до Кушугумського кладовища.

Читайте також

1