Маляр пояснила, чи заборонять жінкам виїжджати за кордон з 1 жовтня

Норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється законом
Головне
Маляр пояснила, чи заборонять жінкам виїжджати за кордон з 1 жовтня
Жінки-військові (Фото: 112.ua)
7 Вересня 2022, 14:18
читать на русском

Заступника міністра оборони Ганна Маляр заявила, що жінкам не заборонять виїжджати за кордон з 1 жовтня.

Про це вона повідомила у Telegram.

Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає. Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету, - сказала Ганна Маляр.

Вона зазначила, що Міноборони відтермінувало  строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік до 1 жовтня 2023 року. Вчора, 6 вересня, міністр оборони Олексій Резніков підписав відповідний наказ.

За словами Маляр, норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється законом.

Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним, - пояснила вона.

Вона додала, що після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знову відтерміновувати строки наказами Міноборони не буде.

Нагадаємо, заступник Міністра оборони Ганна Маляр заявила, що жінки трьох спеціальностей потрібні Генштабу.

Читайте також

1