В Україні може з'явитись нова вакцина від коронавірусу Novavax

Компанія подала заявку на реєстрацію в Європі
В Україні може з'явитись нова вакцина від коронавірусу Novavax
Вакцина проти коронавірусу (фото: novavax.com)
18 Листопада 2021, 13:46
читать на русском

Американська фармкомпанія Novavax подала заявку на реєстрацію своєї вакцини проти коронавірусу у Європі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що вакцина також буде проти гепатиту B та правця. Фахівці переконані, що це прекрасний варіант для тих людей, які раніше не щеплювалися мРНК- та векторними вакцинами.

Вакцина на основі білка походить від генетичної послідовності SARS-CoV-2 - вірусу, який викликає захворювання Covid-19. Коронавірусна вакцина від Novavax вже пройшла другу і третю фази клінічних випробувань і довела свою ефективність, в тому числі проти мутацій коронавірусу - 89,3% в Британії.

Вакцина може зберігатися при температурі 2-8 градусів за Цельсієм. На випробуваннях спостерігалися здебільшого слабкі побічні ефекти після вакцинації - біль в місці уколу і слабкість.

Коли людина отримує вакцину, її імунна система ідентифікує білкові частинки як чужорідні та виробляє проти них природні захисні війська - антитіла та Т-клітини. Якщо надалі вакцинована людина буде контактувати з коронавірусом SARS-CoV-2, імунна система розпізнає білки шипи на вірусі й буде готова до атаки. Антитіла та імунні клітини можуть захистити від COVID-19, працюючи разом, щоб убити вірус, запобігти його проникнення в клітини організму і знищити заражені клітини.

Якщо препарат зареєструють, то до кінця року Україна повинна отримати 10 мільйонів доз вакцини від Novavax.

Відповідно до цього контракту держави-члени Євросоюзу зможуть закупити до 100 млн доз вакцини Novavax з можливістю отримання 100 млн додаткових доз протягом 2021, 2022 й 2023 років після вивчення та затвердження її Європейським агентством лікарських засобів (EMA) як безпечної та ефективної, - розповіли в Єврокомісії.

Нагадаємо, що в лютому колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов провів перемовини щодо збільшення постачання вакцини проти COVID-19 американської компанії NovaVax.

Читайте також