В Україні не знижуватимуть офіційний вік молоді до 29 років

Зменшення верхньої межі віку порушуватиме конституційні права громадян
В Україні не знижуватимуть офіційний вік молоді до 29 років
Молодь (фото: Pexels)
27 Квітня 2021, 18:18
читать на русском

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №3718 "Про основні засади молодіжної політики". У першому читанні закону автори пропонували знизити офіційний вік молодих людей до 29 років.

Відповідне рішення народні депутати ухвалили на засіданні 27 квітня. Законопроєкт підтримали 321 нардеп. Він визначає:

  • основні поняття, мету, завдання, принципи та пріоритети молодіжної політики в Україні;
  • гарантії та механізми участі молоді у її формуванні та реалізації;
  • повноваження центральних та місцевих органів виконавчої влади;
  • особливості організаційних і правових засад утворення та діяльності молодіжних та дитячих громадських об’єднань.

У першому читанні автори законопроєкту пояснювали, що чинне законодавство встановлює широкі вікові рамки (від 14 до 35 років), що призводить до розпорошення обмежених ресурсів на розв'язання питань великої кількості груп молоді різного віку. Тому зменшення віку молоді дозволило б цілеспрямовано використовувати ресурси для молодих людей у перехідний період, впродовж якого молодь потребує найбільшої підтримки.

Втім, до другого читання верхню межу офіційного віку молоді 35 років відновили, оскільки зменшення верхньої межі віку молоді порушуватиме конституційні права громадян.

Також, згідно з законом, створюється Український молодіжний фонд, який видаватиме гранти на підтримку ідей, ініціатив та проєктів молоді, а також інституційні гранти.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5304 про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік". Так, на зарплати для працівників місцевих та апеляційних судів можуть направити 600 млн грн.

Читайте також

1