В Україні необхідно запровадити множинне громадянство - Кулеба

Це нібито має бути зроблено для того, аби "зберегти зв`язок українців з Батьківщиною"
Важливо
В Україні необхідно запровадити множинне громадянство - Кулеба
Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
24 Жовтня 2023, 10:29
читать на русском

В МЗС вважають необхідним запровадження множинного громадянства в Україні. Але мають бути винятки, що стосуються заборони на будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час звернення до Світового конгресу українців.

"За цих умов конче необхідно зберегти їхній зв’язок з Батьківщиною. Це про майбутнє України та українства. Тому одним з елементів державної політики спрямованої на збереження і розвиток всесвітньої української спільноти має стати множинне громадянство", - заявив Кулеба.

Міністр зауважив, що в Україні давно триває непроста дискусія на цю тему.

"Але я твердо переконаний в необхідності запровадження множинного громадянства. Маємо керуватися не страхом роздачі чужих паспортів в Україні, а силою українського паспорта в Україні та в світі", - вважає глава МЗС.

Він виступив за відкриття можливості для мільйонів українців за кордоном зберігати свій український паспорт або отримати його.

"Маємо прийняти як доконаний факт, що зі вступом України до Євросоюзу паспорти України матимуть такий самий статус, як і паспорти сусідніх європейських держав", - стверджує Кулеба.

Своєю чергою він підкреслив, що політика має втілюватися розумно.

"Поступово, починаючи з дружніх країн-союзниць. І звісно, будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором чи недружніми країнами має бути заборонене", - підсумував міністр.

Зазначимо, що множинне громадянство - це статус громадянства, при якому особа послідовно визнається громадянином (громадянкою) двох чи більше країн за законами цих країн.

Втім, Конституція України (стаття 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.

Нагадаємо, ще 1 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що внесе до Верховної Ради законопроєкт про подвійне громадянство для українців, які проживають за кордоном. Вже наступного дня відповідний проєкт закону було внесено до парламенту, а також низка інших щодо множинного громадянства. Однак після початку війни ці закони не розглядали.

Читайте також

1