В Україні непридатними до використання визнали третину укриттів

Влада звітує про закінчення перевірки сховищ
Головне
В Україні непридатними до використання визнали третину укриттів
Бомбосховище (Фото: Парламент.ua)
12 Червня 2023, 12:37
читать на русском

В Україні обстежено майже 63 тисячі укриттів, з них близько третини виявилися зачиненими або непридатними до використання.

Про це пише ДСНС України.

 "В Україні обстежено близько 63 тисячі укриттів. Зачиненими виявилися 9,3%, непридатними до використання — 23,6 % від перевірених. Станом на 10 червня обстежено 62 912 укриттів. Не обстежено 0,6 % від загальної кількості через бойові дії", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними ДСНС, у Києві обстежено 4 655 укриттів, з них зачиненими виявилися 0,6%, непридатними до використання — 34,6%.

На території України працювали майже 2 тисячі груп у складі представників місцевих органів виконавчої влади, ДСНС та Нацполіції.

У Києві комісія завершила проведення позапланової перевірки захисних споруд. Визнані придатними як укриття 65%із них, 21% можуть бути такими за умови облаштування, а ще 14% не відповідають технічним умовам, повідомила в Телеграмі Київська міська державна адміністрація.

Загалом міські та районні служби спільно з представниками поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій проінспектували усі 4655 укриттів та сховищ столиці.

Придатними є 3041 об'єкт, тобто 65%, ще 973 (21%) – можуть бути укриттями за умови належного облаштування. Не відповідає технічним умовам приміщень, де можуть бути укриття, – 641 (14%).

"Ми отримали від Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України фінальні результати перевірки, що тривала 10 днів: 65% укриттів визначені придатними до використання, при цьому 15% – взагалі без жодних зауважень. Ці укриття мають необхідне обладнання і устаткування – від примусової вентиляції і санвузлів до засобів пожежогасіння і надання першої медичної допомоги”, - повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Також він наголосив, що всі 65%, або 3041 укриття, кияни можуть використовувати під час повітряної тривоги і будь-які маніпуляції та викривлені факти з цього приводу лише дезорієнтують людей. “Бо деякі урядовці маніпулюють цифрами, заявляючи про нібито лише 15% придатних укриттів", – зауважив він

Пантелеєв додав, що ситуація з непридатними укриттями та укриттями, що потребують облаштування, в розрізі сфер управління виглядає наступним чином: 851 об'єкт (53%) – належать до сфери управління районних у місті Києві державних адміністрацій, 575 об'єктів (35%) – належать до приватної форми власності, 170 об'єктів (11%) – належать до державної сфери управління, 18 об'єктів (1%) – належать до сфери управління КМДА

Нагадаємо, в Україні мали перевірити роботу всіх укриттів після того, як під час ракетної атаки по Києву загинула жінка, що не змогла потрапити в укриття, адже воно було зачинене.

Раніше, 1 червня вночі окупанти атакували столицю ракетами з ОТРК "Іскандер", усі вони були збиті. При цьому уламки ракет впали на проїжджу частину у Дніпровському районі та біля поліклініки у Деснянському районі.

У Деснянському районі через ворожу атаку загинули троє людей - дві жінки та дитина. Жінка хотіла потрапити до укриття, але не змогла цього зробити, адже воно було закрите.

Суд у Києві відправив під варту на два місяці без права внесення застави охоронця столичної поліклініки, біля якої у ніч на 1 червня загинули троє людей, які не змогли потрапити в укриття.

Читайте також

1