В Україні ніхто не відмовився від наукового ступеня, окрім Лісового і Бабака - Міносвіти

Усі українські науковці вважають свої ступені отриманими чесно
В Україні ніхто не відмовився від наукового ступеня, окрім Лісового і Бабака - Міносвіти
Оксен Лісовий
23 Квітня 2024, 07:39
читать на русском

Жодна людина в Україні не скористалася можливістю добровільної відмови від наукового ступеня після міністра освіти і науки Оксена Лісового та голови Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

Про це пише "УП.Життя" з посиланням на пресслужбу Міністерства освіти і науки України.

Уряд затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня у травні 2023 року.

"Наразі (станом на 15 квітня 2024 року) більше людей не висловлювали наміру відмовлятися від наукових ступенів, відповідно Міністерство освіти і науки України не опрацьовує таких рішень", – констатували у МОН.

У відомстві також нагадали алгоритм відмови від ступеня. Для цього потрібно подати у МОН заяву у довільній формі, засвідчену нотаріально. Протягом десяти робочих днів із дня надходження заяви відомство скасовує рішення відповідної ради та визнає диплом недійсним, про що видається наказ, який розміщується на сайті МОН.

"Такий механізм добровільної відмови від наукового ступеня дозволяє сформувати нову культуру академічної доброчесності та позбутися формальних статусів без підтвердження практичною діяльністю особи", – вважають у МОН.

Зауважимо, що за минулий рік у багатьох освітян виявляли плагіат. Серед них, зокрема, ректор Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" Володимир Онищенко, директор Інституту модернізації змісту освіти МОН Євген Баженков, ексміністр освіти і науки Сергій Шкарлет, у дисертації якого НАЗЯВО остаточно підтвердило плагіат. Цей перелік не вичерпний, однак ніхто із зазначених осіб не відмовився від ступеня.

Читайте також