В Україні планують модернізувати систему профосвіти: указ президента

Викладачам та майстрам планують підвищити зарплатню, а учням - стипендії
В Україні планують модернізувати систему профосвіти: указ президента
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
31 Березня 2021, 10:02
читать на русском

Президент Володимир Зеленський утворив Раду з питань розвитку професійно-технічної освіти.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зазначається, що Зеленський підписав указ № 130/2021 "Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти", який має сприяти модернізації системи професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до потреб ринку праці, міжнародних стандартів і практик для забезпечення реалізації права громадян на якісну та доступну професійну (професійно-технічну) освіту.

Цим указом утворили Раду з питань розвитку професійної (професійно-технічної) освіти як консультативно-дорадчого органу при президентові України. До Ради входитимуть голова, два заступники та інші члени, які братимуть участь у її роботі на громадських засадах.

Зеленський затверджуватиме персональний склад особисто, а подати його має керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Для цього у нього є два тижні.

Основними завданнями нового органу є:

  • моніторинг розвитку професійної (професійно-технічної) освіти;
  • аналіз та удосконалення законодавства України у цій сфері;
  • вивчення тенденцій розвитку ринку праці та прогнозування пріоритетних напрямів і шляхів розвитку освіти;
  • розробка пропозицій щодо формування сучасних професійних компетентностей у сфері професійної (професійно-технічної) освіти тощо.

Читайте також

Своєю чергою Кабінет міністрів має забезпечити розробку та затвердити до 1 вересня 2021 року державну цільову програму розвитку професійної освіти на період до 2027 року, спрямовану на модернізацію системи професійної та професійно-технічної освіти.

Програма повинна передбачати заходи щодо вдосконалення системи професійної (професійно-технічної) освіти України та запровадження кращої моделі фінансування діяльності відповідних закладів з урахуванням реальних потреб для забезпечення здобуття сучасних професій.

Також має передбачатися запровадження ефективних механізмів проходження виробничого навчання, виробничої практики відповідно до актуальних вимог професійних стандартів.

Крім того, повинне відбутися оновлення програм підвищення кваліфікації для викладачів, педагогів професійного навчання, майстрів виробничого навчання таких закладів освіти. Також студентам учням таких закладів можуть підвищити розмір стипендій.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський 30 березня підписав указ про відзначення 25-ї річниці Конституції України.