В Україні створять Єдиний портал для розгляду повідомлень про корупцію

Повідомлення зможе подати кожен громадянин, але потрібно надати докази
В Україні створять Єдиний портал для розгляду повідомлень про корупцію
Верховна Рада (фото: УНІАН)
4 Лютого 2021, 14:07
читать на русском

В Україні з'явиться Єдиний портал для розгляду повідомлень про корупцію. Верховна Рада на сьогоднішньому засіданні ухвалила законопроєкт №3450, яким вносяться зміни до закону України "Про запобігання корупції".

Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Законопроєкт підтримали 253 нардепи.

Документ передбачає створення правової основи для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал повідомлення для належного та якісного упорядкування процедури розгляду повідомлень про корупцію.

Закон також гарантуватиме реалізацію права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Читайте також

Зазначається, що розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду та стягнення в дохід держави (у порядку конфіскації, спеціальної конфіскації) грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, що відповідає вартості такого майна.

Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину, - йдеться у пояснювальній записці.

Повідомлення про корупцію має містити фактичні дані, що підтверджують вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, які можуть бути перевірені. Викривач має пояснити звідки йому стали достеменно відомі дані про вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3959-1 про внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки.

1