В Україні створюють автошколи для людей з інвалідністю

Пропускна спроможність автошкіл для людей з інвалідністю становитиме близько 300 осіб на рік
В Україні створюють автошколи для людей з інвалідністю
Водій з інвалідністю
17 Лютого 2023, 19:37
читать на русском

В Україні презентували проєкт створення автошкіл для людей із інвалідністю. Він допомагатиме отримати навички водіння та посвідчення водія в складі змішаних інклюзивних груп.

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, повідомляє пресслужба МВС.

"Наш клієнт пройде такі етапи: медико-соціальна експертна комісія; отримання медичної довідки; навчання у автошколі на базі ЗВО МВС; складання теоретичного іспиту у ТСЦ; практична підготовка та іспит", - сказала Павліченко.

Пропускна спроможність автошкіл для людей з інвалідністю становитиме близько 300 осіб на рік. Платформу створюють із можливостями для кожного, хто має бажання отримати посвідчення водія, а також перенавчитися, додала вона.

Особливістю цих автошкіл стануть адаптовані програми навчання.

За словами заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко, проєкт передбачає надання послуги з набуття навичок водіння та отримання посвідчення водія у складі змішаних інклюзивних груп.

До створення відповідних автошкіл вже долучилися Національна академія внутрішніх справ (Київ), Львівський державний університет внутрішніх справ, Харківський національний університет внутрішніх справ, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Донецький державний університет внутрішніх справ (Кропивницький).

Водночас, в автошколах на базі зазначених вищих навчальних закладів МВС планується навчати керування транспортними засобами (або здійснювати перепідготовку) лише до 300 громадян з інвалідністю на рік.

Нагадаємо, в Україні можна отримати посвідчення водія і їздити власним транспортом з 18 років. Не винятком є і люди з інвалідністю.  Для останніх потрібно не лише пройти водійську комісію, яка надасть медичну довідку для кандидатів у водії, а й необхідно зібрати документи в яких зазначено діагноз:

  • довідку МСЕК,
  • історію хвороби (або амбулаторну картку з поліклініки),
  • у деяких випадках – індивідуальну програму реабілітації.

Згідно із законом управляти автомобілем категорично заборонено тільки людям з важкими психічними порушеннями. Решта категорії інвалідів – із захворюваннями опорно-рухового апарату, хворі на ДЦП, з вадами слуху – мають право отримати водійське посвідчення категорії "В" і водити машину з ручним керуванням зазначену знаком "Інвалід" або "Глухий водій".

Інвалідам-водіям надаються різні можливості не тільки при купівлі транспортного засобу, а й для отримання водійських прав та деяких платежів.

Читайте також