В Україні відкрила 134 провадження через “виборчі” порушення

Усього упродовж доби до поліції надійшло 166 заява та повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства
В Україні відкрила 134 провадження через “виборчі” порушення
Вибори в Україні

Правоохоронці упродовж доби відкрили 7 кримінальних проваджень за фактами порушень, які стосуються виборів. Загалом в Україні відкрито 134 такі справи.

Про це повідомили у поліції.

Упродовж доби до ЄРДР внесено відомості щодо семи кримінальних правопорушень. Усього до ЄРДР внесено відомості щодо 134 кримінальних правопорушень: 76 – пов’язані з порушенням виборчого законодавства, 61 – пов’язані з виборчим процесом, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, з усіх 134 кримінальних проваджень 30 відкрито за статтею 160 (підкуп), 24 – за статтею 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права); 15 – за статтею 158 (надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців); 5 – за статтею 1583 (фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації); 1 – за статтею 1581 (незаконне використання виборчого бюлетеня); 1 – за статтею 1591 (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборчої агітації) Кримінального кодексу України тощо.

Читайте також

Усього упродовж доби до поліції надійшло 166 заява та повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства.

Зазначається, що найбільше повідомлень зафіксовано у Київській області – 43, Запорізькій – 24, по 10 – у Донецькій та Полтавській, у Закарпатській – 9, Вінницькій – 8, по 7 – у Черкаській, Луганській та Чернівецькій, по 6 – у Миколаївській та Харківській, по 5 – у Кіровоградській, Одеській та Херсонській, по 4 – у Дніпропетровській та Рівненській, по 1 – у Волинській, Житомирській, Львівській, Сумській, Чернігівській областях та Києві.

Загалом з 5 вересня територіальні органи Національної поліції зареєстрували 1644 повідомлення, пов’язаних із виборчим процесом. Також було складено 191 протокол про вчинення адмінправопорушень, пов’язаних з виборчим процесом.

Нагадаємо, що народний депутат України від партії "Слуга народу" Микола Галушко заявив про масовий продаж місць у виборчих списках.

Також заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів про запуск чат-бота "Вибори-2020", який планується найближчим часом. З його допомогою будуть стежити за правопорушеннями на місцевих виборах в режимі реального часу.