В Україні запропонували частково заборонити використання російської музики

Утім, окремі артисти потраплять у так званий "білий список"
В Україні запропонували частково заборонити використання російської музики
30 Травня 2022, 18:26
читать на русском

В Україні пропонують частково заборонити російську музику. Але при цьому хочуть, аби це не стосувалося російських артистів, які входять до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію проти України.

Законопроєкт №7273-д щодо обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора та заборони гастролювання певних російських виконавців подали до Верховної Ради. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Ініціаторами законопроєкту виступили 10 народних депутатів зі "Слуги народу" та "Європейської Солідарності". Наразі документ направили на розгляд Комітету.

Про що йдеться у запропонованому законопроєкті №7273-д

У пояснювальній записці зазначається, що нардепи пропонують повністю та безстроково заборонити публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів співаків та співачок, які після 1991 року були громадянами держави-агресора (Російської Федерації).

Виняток становлять колишні громадяни РФ, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресорки.

Крім цього, пропонується, аби така заборона не стосувалася російських артистів, які входять до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію проти України.

Заява про включення до Переліку подається до Служби безпеки України такою особою, її законним представником, організатором гастрольного заходу або правовласником, який має право надавати дозволи на використання в Україні творів у виконанні цієї особи, – йдеться в проєкті закону.

Так званим "білим списком", який має бути публічним та постійно оновлюватись, буде опікуватися Рада національної безпеки та оборони.

Пропонують і заборонити проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музичні виконавці, які є громадянами РФ, окрім тих, які внесені до "білого списку".

Також парламентарі пропонують збільшити до 40 % частку пісень державною мовою при здійсненні радіомовлення (наразі 35%). Також пропонують збільшити до 75% добового обсягу ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонують заборонити російську музику на радіо і телебаченні та трансляцію російських фільмів і серіалів.

Читайте також

1