В Україні запускають фармацевтичне страхування: хто його може отримати

Місячна оплата становитиме 120 гривень та діятиме на ті препарати, на які лікар випише рецепт
Головне
В Україні запускають фармацевтичне страхування: хто його може отримати
Ліки, таблетки Фото: Pexels
7 Грудня 2021, 17:20
читать на русском

Пілотний проєкт фармацевтичного страхування запускає МОЗ спільно з ПриватБанком та об'єднаннями страхових організацій. Страховка коштуватиме 120 гривень на місяць, а річний страховий поліс покриватиме витрати на ліки на 20 тисяч гривень.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час підписання відповідного Меморандуму, передає Укрінформ.

За його словами, потрібно було врегулювати процес, який відбувається з тими ліками, які не потрапляють до програми "Доступні ліки". Щоб це врегулювати, МОЗ звернулося до страхувальників, щоб разом з ними запустити в Україні "пілот", який дозволить забезпечити так звану фармацевтичну страховку, яка покриє витрати на амбулаторне лікування у разі, якщо лікар випише рецепт пацієнту.

Так, пілотний проєкт запустять у шести містах - Київ, Одеса, Харків, Запоріжжя, Суми та Рівне. Страховка коштуватиме 120 грн на місяць, річний страховий поліс покриватиме витрати на ліки на 20 тисяч грн. Отримати ліки за страховкою можна буде лише за рецептом лікаря.

Ляшко наголосив, що українці попри призначення у межах програми "Доступні ліки", часто купують ліки в аптеках додатково. Йдеться про амбулаторне лікування. За оцінками МОЗ, 50% з цих препаратів не є необхідними для лікування.

Це (пілотний проєкт - ред.) потрібно для того, щоб зменшити витрати, які несе населення, купуючи лікарські засоби, які не входять у програму “Доступні ліки” при амбулаторному лікуванні. А також для того, щоб люди не купували ліки без доведеної ефективності, - заявив міністр.

У 2020 році паралельно з цим "страховим" проєктом буде запущено електронний рецепт, електронний реєстр лікарських засобів та оцифровані електронні протоколи.

Це для того, щоб той, хто виписує рецепт, одразу підтягував і протокол, і діючу речовину (лікарського засобу — ред.) , і все це в електронному рецепті приходило в аптеку. Це дозволить нам зменшити необгрунтовані призначення, яких немає в протоколі, і ми будемо чітко розуміти, які препарати нам потрібно вводити в "Доступні ліки" першочергово, - зазначив Ляшко.

Якщо проєкт видасться успішним, то його розширять на всю Україну. Але держава планує масштабувати програму "Доступні ліки".

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що кожного року українці залишають в аптеках маже 40 мільярдів гривень.

Читайте також

1