В Україні запустять в роботу усі енергоблоки АЕС вже цього тижня

До кінця тижня атомна генерація працюватиме 15 блоками
В Україні запустять в роботу усі енергоблоки АЕС вже цього тижня
Рівненська АЕС / Фото: facebook.com/rnppofficial
25 Січня 2022, 13:56
читать на русском

Голова Міністерства енергетики Герман Галущенко назвав терміни запуску всіх енергоблоків українських АЕС. Наразі в роботі перебувають 12 з 15 енергоблоків, але вже до кінця цього тижня планують запустити всі на повну потужність.

Про це Галущенко заявив у вівторок, 25 січня, пише Корреспондент.net.

Сьогодні в короткостроковий ремонт було виїдено два енергоблоки… Після проведення відповідного ремонту протягом одного-двох днів вони будуть повернуті в мережу. Наприкінці тижня додатково очікується підключення 15-го блока (РАЕС-4), – сказав міністр.

При цьому Галущенко розраховує, що до кінця тижня атомна генерація працюватиме 15 блоками. За його словами, енергосистема абсолютно збалансована щодо теплової та гідрогенерації, попри відключення блоків АЕС.

Ми успішно пройшли ранковий пік споживання. Відповідним чином ми пройдемо пік споживання ввечері. І це буде зроблено за рахунок додаткового навантаження на теплову і гідрогенерацію. Навіть за таких умов є відповідний резерв за рахунок гідрогенерації, – пояснив глава Міненерго.

Нагадаємо, що 25 січня Запорізька АЕС відключила блок №4 від енергосистеми, щоб усунути газову нещільність турбогенератора. Роботи триватимуть до 07:00 27 січня. А в ніч з 24 на 25 січня було відключено енергоблок №1 Хмельницької АЕС.

Наразі в роботі лише 12 з 15 енергоблоків українських АЕС. На енергоблоці №4 Рівненської АЕС триває 66-та доба середнього планового ремонту.

Своєю чергою Южноукраїнська АЕС приєднала енергоблок №3 до енергосистеми після поточного ремонту, для виконання якого енергоблок було відключено вдень 22 січня.

Читайте також

1