В Україні зареєстрували перший водневий автомобіль

Тепер активісти хочуть збудувати першу водневу заправку
В Україні зареєстрували перший водневий автомобіль
Водневе авто (Фото: Олександр Репкін Фейсбук)
3 Вересня 2021, 08:04
читать на русском

В Україні зареєстрували перше авто, яке використовує водень як паливо.

Про це в Facebook повідомив голова Громадської ради в Держенергоефективності Олександр Репкін.

У 2019 році я пообіцяв, що це станеться. Скажу відверто, процес сертифікації був досить складним і тривалим. Минуло півтора місяця, перш ніж ми отримали українські номери. Завдяки чому зараз у всіх, хто побажає розмитнити водневу машину, процедура займе всього три дні, - зазначив Репкін.

Водневий транспорт – це механізми, які використовують як пальне водень. Це можуть бути транспортні засоби як з двигунами внутрішнього згоряння, з газотурбінними двигунами, так і з водневими паливними елементами. Зараз такий транспорт у світі масово не виробляється.

Ми з Українською водневою радою ввезли в Україну і сертифікували водневу машину японської марки Toyota. Вперше така машина має українські номери, - підкреслив Репкін.

Він також повідомив, що у планах громадської організації – ввезення ще одного водневого авта і побудова заправки для них.

Тепер справа за поступовою розбудовою інфраструктури для водневого транспорту (загалом водень — це екологічне паливо не тільки для авто, але й для поїздів і літаків). Серед перших наших кроків буде сертифікація ще одного автомобіля та створення першої водневої заправки в Україні, -підсумував Репкін.

Нагадаємо, прем`єр-міністр Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) заявив, що Україна має великий потенціал щодо можливого постачання водню до країн Європейського Союзу. ЄС відніс Україну до числа шести потенційних постачальників водню, тому важливо не втратити цю можливість.

Читайте також