В Україні завтра розпочнеться вакцинація проти COVID-19

Спочатку вакцинують медиків, які надають допомогу хворим на COVID-19
Головне
В Україні завтра розпочнеться вакцинація проти COVID-19
Вакцинація в Україні (фото: УНІАН)
23 Лютого 2021, 16:31
читать на русском

В Україні масова вакцинація проти коронавірусу розпочнеться у середу, 24 лютого, індійським аналогом AstraZeneca - Covishield.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка) під час пресконференції в Укрінформі у вівторок, 23 лютого.

Вакцинацію плануємо розпочати уже завтра, після доставки перших партій, - зазначив Ляшко.

За його словами, вакцинація розпочнеться із медиків, які надають допомогу хворим на COVID-19. На першому етапі проводити вакцинацію будуть лише мобільні бригади.

Спочатку вакцину отримають у семи областях - це Київ і Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир та Вінниця. Як повідомив заступник міністра, всього завтра вакцину відправлять до 11 областей. Частина із них отримає COVID-препарати 25 лютого через особливості логістики. Разом із вакцинами до областей відправлять шприци й бокси для безпечної утилізації.

Читайте також

За словами Ляшка, індійська вакцина, вироблена за ліцензією Oxford/AstraZeneca та на майданчиках Serum Institute, повністю безпечна, а її імуногенність (антитіла. що утворюються після щеплення) становить понад 97%.

У 97 випадках у людини після щеплення утворюються антитіла. А що таке ефективність? Це порівняння (групи — ред.) людей, які вакцинувалися, з контрольною групою, які не вакцинувалися, і кількість людей, яка захворіла у групі, які не вакцинувалася, порівнюючи з кількістю людей у групі, яка вакцинувалася. Тому ефективність — 70%, - пояснив санлікар.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що скоро почнеться вакцинація, і подякував за підтримку індійським партнерам.

Читайте більше у нашому матеріалі: Вакцина є, але якість сумнівна: Україна отримала перші дози COVID-препарату з Індії

1