В Україні зникнуть селища міського типу -Зеленський підписав закон

Усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міста
Головне
В Україні зникнуть селища міського типу -Зеленський підписав закон
село
24 Жовтня 2023, 21:45
читать на русском

Верховна Рада 30 липня схвалила так званий законопроєкт про дерадянізацію. Документ, зокрема, передбачає, що в Україні зникне поняття "селище міського типу". Сьогодні цей закон підписав президент Зеленський.

Про основні норми закону йдеться у картці законопроєкту на порталі ВР.

Відповідно до схваленого 262 народними депутатами законопроєкту, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міста. Міста, які не відповідатимуть цьому визначенню, не будуть понижені у статусі.

Населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів - будуть просто селищами. Всі смт після початку дії цього закону будуть вважатися селищами. Інші населені пункти будуть в статусі села.

До початку російського вторгнення в Україні нараховувалося 885 селищ міського типу.

Ще одним нововведенням цього законопроєкту є введення поняття "поселення". Це компактне місце проживання людей за межами населеного пункту. Наприклад, дачні кооперативи чи мобільні містечка для переселенців.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України визначив одним зі своїх пріоритетів на 2023 рік продовження реформи децентралізації. Зокрема, уряд має намір запровадити інститут префектів.

В рамках адмінреформи уже в Україні запровадили нову систему районів і дали повноваження громадам на розпоряджання коштами та ресурсами. Для завершення децентралізації необхідно внести зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади, а також ухвалити законодавство про місцеві референдуми та стосовно самоврядування у міських громадах.

Читайте також

1