В Україні хочуть запровадити інститут префектів

Попри війну, в країні продовжуватиметься реформа децентралізації
Головне
В Україні хочуть запровадити інститут префектів
Денис Шмигаль / Фото: t.me/Denys_Smyhal
4 Січня 2023, 15:26
читать на русском

Кабінет міністрів України визначив одним зі своїх пріоритетів на 2023 рік продовження реформи децентралізації. Зокрема, уряд має намір запровадити інститут префектів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну.

Префекти – це неполітичні особи, що представлятимуть державу і стежитимуть за конституційністю ухвалених на місцях рішень", – пояснив він.

За словами Шмигаля, зразком для майбутньої моделі став «найкращий європейський досвід, який довів свою ефективність». Він додав, що після завершення війни доречним буде й внесення змін у Конституцію України, які дозволять завершити децентралізацію.

У підсумку отримаємо збалансовану, дієву та європейську систему управління зі спроможними громадами", – підсумував прем’єр.

У своїй промові Денис Шмигаль мав на увазі зареєстрований у 2020 році законопроєкт №4298 «Про місцеві державні адміністрації», який депутати готують до другого читання.

Нагадаємо, в рамках адмінреформи в Україні запровадили нову систему районів і дали повноваження громадам на розпоряджання коштами та ресурсами. Для завершення децентралізації необхідно внести зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади, а також ухвалити законодавство про місцеві референдуми та стосовно самоврядування у міських громадах.

Читайте також

1