В уряді розширили перелік підприємств, працівники яких можуть підлягати бронюванню

Кабмін вніс зміни до постанови, яка регулює питання бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час
Важливо
В уряді розширили перелік підприємств, працівники яких можуть підлягати бронюванню
ЗСУ, війна в Україні, українські військові / Фото: Pexels
12 Липня 2023, 15:45
читать на русском

Зокрема, розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлено чіткі терміни розгляду державними органами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що під час зустрічей з бізнесом лунали неодноразові скарги на зволікання державних органів з розглядом звернень щодо визначення підприємств критично важливими. Це впливало на діяльність суб’єктів господарювання, заважало бізнесу планувати свою роботу.

"Бюрократичній тяганині в питаннях бронювання буде покладено край. Сьогоднішнім рішенням уряд встановив граничні терміни розгляду: звернення підприємств, установ та організацій має бути розглянуте в строк до 10 робочих днів з моменту отримання", - сказала Свириденко.

Окрім того, ухвалені урядом зміни передбачають, що суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися у одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим: цей критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн. євро.

Також підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям. Крім цього, передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Нагадаємо, у листі Генерального штабу Збройних Сил України від 20.04.2023 р. № 300/1/С/3886 наведено перелік дефіцитних військово-облікових спеціальностей, за наявності яких працівники не підлягають бронюванню, що передбачено відповідними повноваженнями Генштабу, п. 7 Порядку № 1487.

Читайте також