Вчені виявили, що маски захищають майже на 100% від COVID-19

Маски блокують поширення крапель у повітрі, які виділяються під час чхання та кашлю
Вчені виявили, що маски захищають майже на 100% від COVID-19
Захисна маска (фото: Pexels)
25 Грудня 2020, 04:11
читать на русском

Британські вчені дійшли висновку, що захисні маски для обличчя можуть на 99,9% захистити людину від COVID-19, який передається повітряно-крапельним шляхом.

Про це свідчать результати дослідження, яке проводив британський науковий центр Royal Society Open Science.

Науковці зазначили, частинки, що виділяються під час дихання, є головним шляхом передачі коронавірусу SARS-CoV-2. Відповідно людям рекомендується дотримуватись соціальної дистанції.

Читайте також

Основним предметом дослідження було визначення якості захисту, тобто блокування поширення крапель від людини під час дихання або кашлю, який забезпечують маски на обличчі, залежно від дистанції, якої дотримуються між собою люди в умовах санітарних обмежень під час пандемії.

За результатами проведених досліджень вчені з'ясували, що жінка, яка стоїть на відстані двох метрів від чоловіка, який кашляє без маски, уражається краплями, які поширюються у повітрі навколо у 10 тис. разів більше, ніж у випадку, якщо людина кашляє, але вона у захисній масці.

Тому вчені заявили, що захисні маски на обличчі значною мірою, зокрема до 99,9%, блокують поширення крапель у повітрі, які виділяються людиною під час кашлю/чхання/розмов і можуть переносити COVID-19.

Водночас такі висновки стосуються захисту від великих крапель, більших за 170 мікронів у діаметрі.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) повідомили, що навіть після отримання щеплення проти COVID-19  необхідно буде носити захисні маски та зберігати дистанцію.

1