Вчені попередили про небезпечні наслідки COVID-19 для психіки

У людей може з'являтись депресія та тривожні розлади
Вчені попередили про небезпечні наслідки COVID-19 для психіки
Хвороба, втома / Фото: Pexels
23 Лютого 2022, 19:07
читать на русском

Дослідники медичної школи Вашингтонського університету виявили небезпечні наслідки для психічного здоров'я тих, хто хворів на COVID-19. Вірус може проникати до головного мозку та руйнувати клітинні та нейронні зв'язки.

Висновки дослідження були опубліковані у медичному журналі BMJ.

Зазначається, що вчені проаналізували дані 153 848 дорослих, які отримали позитивний ПЛР-тест, і порівняли їх з контрольною групою, яка не хворіла на коронавірусну інфекцію. Вони також порівняли пацієнтів з COVID-19 з хворими на грип, щоб визначити, чи ризик розвитку психічних захворювань властивий тільки коронавірусу.

Як показали результати, люди, які перенесли інфекцію, на 35% частіше страждали на тривожні розлади і майже на 40% частіше зазнавали депресії, ніж інші респонденти. Також у таких пацієнтів на 41% частіше спостерігалися проблеми зі сном і на 80% частіше нейрокогнітивний спад, який виявляється у забудькуватості, сплутаності свідомості, відсутності зосередженості та інших порушеннях.

Вчені не можуть точно пояснити, чому так відбувається. Але дійшли висновку, що вірус може проникати до головного мозку та руйнувати клітинні та нейронні зв'язки, тим самим викликаючи психічні розлади. Крім того, вони вважають, що слід приділити особливу увагу виявленню цих захворювань у тих, хто одужав після COVID-19.

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що пандемія коронавірусу поки далека від свого завершення у світі, через те, що з'являтимуться нові, інші штами COVID-19.

Читайте також