Новий варіант штаму коронавірусу "Омікрон" виявили в Україні

Наразі це поодинокі випадки
Важливо
Новий варіант штаму коронавірусу "Омікрон" виявили в Україні
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
18 Лютого 2022, 15:48
читать на русском

В Україні зафіксували новий підтип штаму коронавірусу "Омікрон" - BA.2, який заразніший за звичайний. Це варіант також відомий як "стелс-омікрон".

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін під час брифінгу 18 лютого.

Щодо варіантів BA.1, BA.2 - так, вони зареєстровані на території України. Поки що це поодинокі випадки, і насправді коли ми подивимось на ось ці підвиди, підтипи штаму "Омікрон," то дійсно оцей другий варіант викликає занепокоєння... Ми зараз не фіксуємо його масово, це переважно випадки зараження людей, які повернулися з-за кордону, - заявив Кузін.

Водночас BA.2 або "Стелс" починає витісняти BA.1 в деяких частинах Європи та Азії. Як повідомляють у ВООЗ, даних щодо різниці між підваріантами наразі недостатньо для того, щоб робити висновки щодо їхньої небезпеки. Але окремі дослідження показали, що BA.2 є більш заразним, ніж вихідна лінія.

Нагадаємо, вперше новий штам коронавірусу "омікрон" виявили на півдні Африки на початку листопада 2021 року. Представники ВООЗ пояснили, що цей варіант вірусу має 32 мутації — більше, ніж у всіх відомих раніше.

Читайте також

1